Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Så kan du hjälpa din brevbärare

Brev adresserade till ”mormor”, nyfiskad lax som stoppats i ett vanligt kuvert eller brevlådeinkast som sitter två meter upp på dörren. Jobbet som brevbärare innehåller många utmaningar.

Detektivarbete, akrobatiska övningar för att försöka nå ett brevinkast eller hundar som inte gillar brevbärare. Ann-Cathrine Hagbo har sett och hört det mesta som produktionschef vid Klarabergsviadukten i Stockholm.

– Brevinkasten är ett viktigt inslag i brevbärarens vardag. På vissa ställen sitter de nästan längst ner på dörren och på andra slår de igen kring handen som råttfällor, berättar hon.
Brevbäraren Louis Weber berättar i sin tur om ett antal möten med arga hundar.

– Är det en riktigt stor hund åker man nästan in genom brevlådan. Jag blev biten av en hund en gång, men det var inte så farligt. Det var en liten tax så det gick bra, skrattar han.

Enkla insatser gör skillnad för brevbäraren.

Så kan du underlätta

Det finns mycket du kan göra för att underlätta brevbärarnas jobb, till exempel adressera rätt. Skriv adressatens namn i nedre högra delen av kuvertet och sätt frimärket i övre högra hörnet. Skriv avsändarens adress på baksidan och kryssa över texten så förvirrar du inte maskinen som läser av adressen. Om adressaten bor i flerfamiljshus gör ett lägenhetsnummer i adressen det lättare att sortera och dela ut försändelsen.

Sätt ut ditt namn

När namn på alla som bor i en lägenhet eller villa finns på dörren eller postlådan blir det också enklare för brevbäraren, och om man inte vill ha reklam ska det också vara tydligt. Post-it-lappar i all ära men på dörrar eller postboxar hör de inte hemma eftersom de lätt trillar ner. En väl upplyst trappuppgång gör det enkelt att läsa adresser på både brev och inkast.

Robotar och människor ser till att brevet kommer fram.

Tokigt och ibland farligt

Brevbärarna gör förstås alltid det de kan för att hitta rätt ”Mormor på Drottninggatan” eller ”Det röda huset bakom ICA”, och många gånger lyckas man också. Breven som alltid kommer fram – även utan adress – är de som skickas till Tomten och till Kungen.
Ann-Cathrine Hagbo berättar om mottagare med starka åsikter, misstänksamma eller aggressiva hundar och lättklädda personer i trappuppgångar.

– Det händer så mycket tokiga saker, en del farliga och en del väldigt roliga som vi pratar om på våra möten. Men vi försöker hantera allt, säger Ann-Cathrine Hagbo.

Jean Louis Weber har jobbat som brevbärare i 50 år och varit med om det mesta, från fiskar i kuverten till arga hundar. Kollage: Sara Hessel, Colourbox
Jean Louis Weber har jobbat som brevbärare i 50 år och varit med om det mesta, från fiskar i kuverten till arga hundar. Kollage: Sara Hessel, Colourbox.

Fakta: 5 värsta missarna

 1. Generösa fiskaren. En del skickar mat i vanliga brev. En lax som stoppats ner i ett kuvert och som inte går in i brevinkastet luktar rätt rejält när mottagaren inte hämtat ut det två veckor senare.
 2. Levande innehåll får inte skickas i posten, men det händer ändå, till exempel djurmat som kackerlackor, maskar och larver. En försändelse kom till kontoret på fredagen och när brevbärarna kom på måndagen hade cirka hundra maskar ätit sig ur ett paket och låg och kröp över hela golvet.
 3. Råttfällor. Brevlådeinkast som slår igen om handen. Brevbäraren kan skada sig och det händer att handen fastnar och brevbäraren behöver hjälp att ta sig loss.
 4. Vilda vovvar. Hundar som jagar brevbäraren låter som en skröna men det är tyvärr ganska vanligt att hundar biter, nafsar eller jagar brevbäraren.
 5. Mystiskt pulver. Det har blivit mer vanligt med pulver i paket och brev från utlandet. När det upptäcks kallas bombgruppen in, men för det mesta är det vanligt bakpulver.

Fakta: Så kan du hjälpa din brevbärare

 • Säkra ljuset. Mörka trappuppgångar där det inte går att läsa vare sig namn på dörren eller på posten försvårar utdelningen.

 • Märk postlådan med namn och gatunummer om du bor i villa, och glöm inte bort att skotta och sanda framför postlådan vintertid.

 • Om ditt brevinkast är vasst, trångt eller sitter på ett konstigt sätt, prata gärna med fastighetsägaren. Det finns flera lösningar på problemen, till exempel att byta dörrar, sätta upp postlådor vid varje lägenhet eller montera fastighetsboxar i entrén.

 • Placera alltid frimärket i övre högre hörnet.

 • Skriv adressatens namn i nedre högra delen av kuvertet. Avsändarens adress ska stå på baksidan och vara överkryssat för att inte förvirra maskinen som läser av adressen.

 • Ange lägenhetsnummer om adressaten bor i flerfamiljshus. Det underlättar sortering och utdelning.
Customer service