Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Från annat land

Här hittar du information om vad som gäller när du tar emot brev och paket från andra länder eller importerar varor, till exempel handlar på nätet.

Ta emot från annat land – för privatpersoner

Få en gåva skickad till dig

Du behöver inte betala tull och moms för en gåva som skickas från en privatperson utanför EU om

  • det är en enstaka försändelse avsedd för dig eller din familjs personliga bruk
  • försändelsens värde är mindre än 1 600 kronor.

Läs mer hos Tullverket om vad som gäller för gåvor från utlandet.

Ta emot/handla på nätet

När du tar emot eller handlar på nätet från ett land utanför EU, inkluderat de länder som räknas som EU:s skatteområden eller punktskatteområden, så kommer varan att förtullas innan den kan användas eller säljas vidare.

PostNord måste säkerställa att moms är inbetald innan varan levereras. Vissa försändelser, framförallt paket med mindre värde som beställs från Kina, aviseras via brev eller sms med information om hur betalning görs. Efter betalning av moms och momshanteringsavgift levereras försändelsen till mottagaren eller till ombud, beroende på storlek och vald frakttjänst.

För andra försändelser sker betalningen av moms och momshanteringsavgift hos ombud i samband med utlämning.

Våra avgifter för deklaration vid privatimport tillkommer, i normalfallet 75 kronor inkl. moms för försändelser med ett deklarerat värde på mindre än 1 600 kronor. För försändelser med ett deklarerat värde över 1 600 kronor behöver även tull betalas och en tulldeklaration ska upprättas. Avgiften blir i dessa fall 125 kronor inkl. moms. För vissa varor, exempelvis kosttillskott, finns särskilda regler som gör att tull ska betalas även om värdet är under 1 600 kronor. I dessa fall måste PostNord upprätta både en moms- och en tulldeklaration. Avgiften för denna hantering är 125 kr inklusive moms. Läs mer på Tullverkets webbplats om vilka varor som omfattas av särskilda regler. 

Särskilt avtal med utländska e-handlare

Under vissa förutsättningar kan moms betalas redan i samband med köptillfället för e-handlade varor utanför EU:s tullunion. I dessa fall kommer försändelserna, efter ankomst till Sverige och efter godkännande av Tullverket, direkt levereras till mottagaren eller till ombud utan krav på annan betalning. I dagsläget har PostNord avtal med e-handelsplattformen Wish för beställningar gjorda från och med klockan 18.00 den 14 juni 2018. Under förutsättning att moms har betalats på korrekt sätt vid köptillfället behöver du som mottagare inte betala momshanteringsavgift för dessa försändelser.

Internethandel från annat EU-land

När du beställer varor från ett EU-land räknas det i de flesta fall som inrikeshandel. Du behöver därför inte betala någon tull. Moms betalar du enligt momssatsen i avsändarlandet och den ska vara inkluderad i priset.

Läs  mer hos Tullverket om vad som gäller när du handlar på internet från andra länder.

Privat import av läkemedel är endast tillåtet från länder inom EES/EFTA, dvs EU-länderna samt Island, Liechtenstein och Norge. Vi kommer därför att returnera alla försändelser till avsändaren som innehåller farmaceutiska produkter som klassas som läkemedel av Läkemedelsverket. Läs mer om regler vid import på Läkemedelsverkets webbplats.

 

Ta emot från annat land utanför EU – för företag

​Här hittar du som företag information om vad som gäller när du tar emot brev, paket och pall från andra länder eller importerar varor.

Med import menas i tullsammanhang, att en vara tas in från ett land utanför EU – även från de länder som räknas som EU:s skatteområden eller punktskatteområden.

Varan ska förtullas innan den kan användas eller säljas vidare.

Redovisningen av importmoms för dig som har ett momsregistrerat företag

Den 1 januari 2015 flyttades redovisningen av importmoms från Tullverket till Skatteverket. Det innebär att du som företagare själv redovisar importmoms i momsdeklarationen och gör inbetalningen till Skatteverket.

Tullverket fattar tulltaxeringsbeslut och ansvarar för kontroll av uppgifter. Ett ”monetärt tullvärde” för importmomsen fastställs av Tullverket.

  • För företag som idag har tullkredit hos Tullverket skickas det monetära tullvärdet ut via tullfakturan från Tullverket.
  • Företag som inte har tullkredit hos Tullverket, kan enklast och snabbast hämta underlaget för importmomsen och det monetära underlaget på tullverket.se/minasidor.

Om du istället vill ha underlag från oss till momsredovisningen, skickar du de tull-id du önskar information om till tullkundtjanst@postnord.com.

Företag som inte är momsregistrerade och privatpersoner berörs inte. För mer information se tullverket.se eller skatteverket.se.

Priser exkl. moms för privat och företag

Importdeklaration privat​
(Deklarerat varuvärde under 1 600 kr.)

​60 kr (75 kr inkl. moms)

Importdeklaration privat​
(Deklarerat varuvärde 1 600 kr eller mer.)

100 kr (125 kr inkl. moms)

Importdeklaration företag​

220 kr

Förenklat deklarationsförfarande​

125 kr

2-stegsförtullning​

220 kr​

Omprövning privat​

100 kr (125 kr inkl. moms)​

Omprövning företag​

220 kr​

Frågor och svar om avtalet med Wish

.