Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
Ett par öppnar en försändelse de har fått eftera att ha handlat på nätet.
Artiklar/E-handel

Tips för dig som handlar på köp- och säljsajter

Handeln mellan privatpersoner på köp- och säljsajter blir allt vanligare. Köper och säljer du saker på platser som Tradera, Blocket eller Facebook Marketplace? Tycker du att det är krångligt att paketera dina försändelser? Och hur mycket blir egentligen fraktkostnaden? Vi hjälper dig i köp- och säljdjungeln!

För dig som säljer varor på köp- och säljsajter

  • På våra serviceställen kan du köpa vadderade påsar och kartonger med porto i olika storlekar.
  • Tänk på att emballaget (paket, påse etc) är till för att skydda innehållet, det måste därför tåla tryck, stötar och en viss fallhöjd. Tejpa alltid ditt paket väl och använd inga snören eftersom de kan fastna i något under paketets resa.
  • När du paketerar din vara, välj ett yttre emballage som är lite större än varan så att du får plats med ett inre emballage (bubbelplast, tidningspapper etc).
  • Skickar du flera föremål i samma låda är det viktigt att alla är ordentligt emballerade i separata förpackningar så att det inte skadar varandra.
  • Texta mottagaradressen tydligt och kom ihåg att skriva med din returadress. Enligt distans- och hemförsäljningslagen har köparen ångerrätt i upp till 14 dagar och behöver därför veta vart en eventuell retur ska skickas. Se beskrivning av hur du skriver en adress.
  • Via verktyget Skicka Direkt kan du köpa din frakt online. Fraktsedeln skriver du ut hos ditt ombud eller hemma.


För dig som köper varor på köp- och säljsajter:

Om din vara väger under 2 kg, be den du köper av att använda vår tjänst Brev Skicka Lätt. Din försändelse blir då spårbar och du kan följa varan i PostNord App. Du får en notis i appen när säljaren har lämnat in varan hos sitt ombud och när varan finns att hämta hos ditt ombud. Du behöver ingen legitimation när du hämtar ut varan utan legitimerar dig enkelt via Mobilt BankId i appen.

Customer service