Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
Import och moms

Information om moms på försändelser med värde

Enligt svensk lagstiftning ska som huvudregel moms tas ut från första kronan när man tar emot en försändelse med värde utifrån EU:s tullunion (tredje land). Handlar du från exempelvis Kina behöver du därför betala svensk moms innan du kan få varan levererad till dig. Här hittar du information om vad som gäller vid privatimport och svar på vanliga frågor.

Bakgrund

Den svenska regeringen har utnämnt PostNord till ”utsedd operatör” inom det internationella postsystemet (UPU). Försändelser som anländer till Sverige som brev eller postpaket överlämnas därför till PostNord för vidare hantering inom landet. PostNord har fått direktiv från Tullverket att säkerställa att moms är inbetald innan försändelser som kommer från tredjeland med värde levereras till mottagare. För att PostNord ska kunna leverera sådana försändelser till dig behöver du därför först betala moms. Om försändelsens värde är över 1 700 kronor kan även tullavgifter tillkomma. Genom att betala utser du samtidigt PostNord till direkt tullombud, vilket gör att PostNord sköter införtullningen och betalar in den lagstadgade momsen för din räkning. Om du hellre vill utföra momsdeklarationen själv finns mer information om hur du går tillväga hos Tullverket.

Moms från första kronan som huvudregel

Momsen är vanligtvis 25 procent och betalas av dig som tar emot försändelsen. Om den kommer från ett annat EU-land görs ingen moms- eller tulldeklaration vid gränsen och ingen avgift tas ut av PostNord, undantaget från områden inom EU som inte ingår i tullunionen. I vissa fall kan du behöva betala moms för en försändelse som kommer från ett EU-land men som har sitt ursprung utanför EU:s tullunion. I dessa fall befinner sig försändelsen i transit och ska momsdeklareras vid ankomst till Sverige.

Undantag från betalning av moms

Under vissa omständigheter behöver inte moms vid ankomst betalas på försändelser från tredjeland. I följande fall kommer försändelserna efter ankomst till Sverige och efter godkännande av Tullverket levereras direkt till mottagaren eller till ombud utan krav på annan betalning.

  • Enstaka gåvor mellan privatpersoner med värde under vissa belopp.
    Det måste framgå av frakthandlingen att försändelsen är en gåva mellan privatpersoner för att PostNord ska kunna se att det är en gåva. Läs mer hos Tullverket om regelverket för gåvor.

  • Varor med moms inbetald innan försändelsens ankomst till Sverige.
    PostNord har i vissa fall avtal med e-handelsplattformar (I dagsläget med Wish). Under förutsättning att moms har betalats på korrekt sätt vid köptillfället på sådan e-handelsplattform behöver du som mottagare inte betala PostNords momshanteringsavgift för dessa försändelser. Läs frågor och svar om avtalet med Wish.

Hanteringsavgift

PostNord tar ut en avgift för att hantera försändelser i införtullningsprocessen och för att upprätta en momsdeklaration. Avgiften ska täcka kostnaderna för upprättande av momsdeklarationer, exempelvis löner, teknisk utrustning och lokalhyra. Är försändelsens värde mindre än 1 700 kronor blir avgiften i normalfallet 75 kronor. Om värdet är 1 700 kronor eller mer, eller om försändelsen innehåller så kallad restriktionsvara (exempelvis kosttillskott), blir avgiften 125 kronor, och omfattar då också den tulldeklaration som måste göras (i dessa fall ska också tull betalas). Alla hanteringsavgifter är inklusive moms. Genom att betala avgiften till PostNord, godkänner du att PostNord utses som direkt tullombud enligt gällande tullombudsvillkor (pdf). På Tullverkets webbplats kan du läsa mer om import av varor med särskilda regler.

Du får en avisering om hur mycket du ska betala

När din försändelse anlänt till Sverige ska varan deklareras innan den kan levereras till dig. När vi på PostNord har mottagit varan får du en avisering om hur vilka skatter och avgifter du behöver betala och hur du ska göra din betalning. Om ditt mobilnummer är angivet kommer du att få ett sms. Om mobilnummer saknas eller om inbetalning inte inkommer efter det första sms:et kommer en brevavisering att skickas ut. I aviseringen framgår vad du ska betala och hur man kan betala.

Du har alltid minst 14 dagar på dig att betala. Om inte betalning sker inom denna tid returneras försändelsen till det avsändande landets postoperatör och du behöver inte betala någon hanteringsavgift eller moms.

Vanliga frågor och svar om moms på paket till Kina och andra länder utanför EU

Customer service