Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
Import och moms

Information om moms på importförsändelser

Enligt svensk lagstiftning ska moms tas ut från första kronan när man handlar från länder utanför EU. För dig som handlar på nätet från till exempel Kina förändras förutsättningarna. Här hittar du information om vad som gäller och får svar på vanliga frågor.

Moms från första kronan

Momsen är vanligtvis 25 procent och betalas av dig som tar emot varan. Om försändelsen kommer från ett annat EU-land görs ingen moms- eller tulldeklaration vid gränsen och ingen avgift tas ut av PostNord.

Särskilt avtal med utländska e-handlare

Under vissa förutsättningar kan moms betalas redan i samband med köptillfället för e-handlade varor utanför EU:s tullunion. I dessa fall kommer försändelserna efter ankomst till Sverige och efter godkännande av Tullverket direkt levereras till mottagaren eller till ombud utan krav på annan betalning. I dagsläget har PostNord avtal med e-handelsplattformen Wish. Under förutsättning att moms har betalats på korrekt sätt vid köptillfället behöver du som mottagare inte betala momshanteringsavgift för dessa försändelser och nedanstående text kan du därför bortse från. Läs frågor och svar om avtalet med Wish.

Hanteringsavgift

PostNord har fått uppdraget att se till att moms på försändelser som anländer till Sverige utifrån EU:s tullunion betalas in till staten innan leverans kan ske. Förutom momsen tillkommer en hanteringsavgift för detta arbete. Avgiften ska täcka kostnader för upprättande av momsdeklarationer, exempelvis löner, teknisk utrustning och lokalhyra. Är försändelsens värde mindre än 1 700 kronor blir avgiften i normalfallet 75 kronor. Om värdet är 1 700 kronor eller mer, eller om försändelsen innehåller så kallad restriktionsvara (exempelvis kosttillskott), blir avgiften 125 kronor, och omfattar då också den tulldeklaration som måste göras. Alla hanteringsavgifter är inklusive moms. Genom att betala avgiften till PostNord, godkänner du att PostNord utses som direkt tullombud enligt gällande tullombudsvillkor (pdf). På Tullverkets webbplats kan du läsa mer om import av varor med särskilda regler.

Du får en avisering om hur mycket du ska betala

När din försändelse kommer fram till Sverige ska varan deklareras. När vi på PostNord har mottagit varan får du en avisering om hur mycket moms och eventuell tullavgift samt hanteringsavgift som du ska betala. I aviseringen får du information om hur du ska göra din betalning.

Om du inte längre vill ha ditt paket till följd av kostnaden för moms och avgift har du valet att låta bli att betala. Då returneras din försändelse till avsändaren.

Det kommer tyvärr ta längre tid

Ju snabbare du betalar din moms och avgift desto snarare kommer försändelsen att levereras till dig. I aviseringen till dig framgår när du senast behöver betala för att inte din försändelse ska skickas tillbaka till avsändaren. Du har alltid åtminstone 14 dagar på dig.

Vanliga frågor och svar om moms på paket till Kina och andra länder utanför EU

Customer service