Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge

Tackkort – glöm aldrig det magiska ordet

Tack! Merci! Gracias! Shukran! Det magiska lilla ordet tack kan göra så mycket nytta, i livet – och i kommunikationen människor emellan. En tack för senast-hälsning uppskattas alltid, oavsett i vilken form den kommer.

Det fungerar jättebra med ett vykort, ett mejl eller ett välskrivet sms. Eller skicka en glad bild på dig, varför inte tillsammans med presenten, med PostNords tjänst Riktiga Vykortdirekt från datorn eller från tjänstens app

Skaffa en låda hemma där du sparar fina kort, vykort och frimärken som du enkelt plockar fram när tillfället kommer. Det finns de som menar att ett tackkort måste skickas inom en månad, efter exempelvis bröllop när du som brudpar tackar för presenten. Eller när du som student tackar för armbandet du fick av mormor. Men om det inte gick att få ihop, tänk på det gamla (nya?) ordspråket: "Hellre ett väldigt försenat tackkort än inget alls!".

När ska man skicka ett tackkort?

Presenter som du till exempel som du fått på studenten, dopet eller inflyttningsfesten ska du helst tacka personligt för. Och då väldigt gärna skriftligt. 

Hur snabbt måste man skicka ett tackkort?

Förr i tiden fanns en oskriven regel om att du gärna skulle tacka inom en vecka efter det att firandet ägt rum. Så är det inte längre. Nu säger man att inom en månad är rimlig tid. Om det skulle dröja längre än så, tänk då att det är bättre att få iväg tackkortet än att aldrig skicka det.

Kan jag skicka ett mass-tackkort till alla som kom på studentmottagningen?

Självklart. Tryck upp ett kort, eller använd PostNords tjänst Riktiga Vykort. Om du trycker eller skriver ut ett kort, skriv gärna till en personlig mening för hand där du nämner presenten, av ren artighet och för att det är roligare att få en sådan hälsning.

Ska det skickas tackkort efter en begravning?

Normalt skickas ett tackkort från de anhöriga, till de som kom till begravningen. Det kan skrivas för hand men med tanke på sorg och andra omständigheter som gör att det kan kännas tungt, så går det bra med en tryckt hälsning till alla. Förslag på formulering:

“Varmt tack för att ni kom och hedrade mammas minne”.

“Tack för all omtanke som visats oss i sorgen efter vår älskade Karin. Vi uppskattar verkligen omtanken, i denna svåra tid”.

“Ett stort och varmt tack för deltagandet i sorgen”.

Måste jag skicka en tack för senast-hälsning till kollegan som hade fest, om vi ses varje dag på jobbet?

Bra fråga! Tackkort hade givetvis en viktigare funktion i en tid när vi inte kommunicerade lika flitigt som i dag, och när det kunde dröja länge mellan att människor träffades. Är det någon du träffar dagligen, så går det lika bra att stanna upp en stund och verkligen tacka för senast och berätta vad som var så bra med festen. 

Efter en större fest, vem ska tacka – gästen eller värden?

Gästerna ska tacka. När man själv bjudit på fest, så behöver man alltså inte tacka gästerna för att de kom på festen. Det är gästerna som tackar för att de fick komma och njuta av festen!

Måste man tacka för senast om man haft med sig en fin present?

Presenten och tacket hänger inte ihop på det viset. Ett tack för senast-kort skickar du för att tacka för en uppskattad fest, presenten som du gav när du kom till festen var inget tack utan ett grattis. 

Ska man tacka för en gåva till en välgörenhetsfond?

Absolut, då skriver du helt enkelt “Tack för ert bidrag till Barncancerfonden, det uppskattas mycket”.

Om man haft 40-årsfest och fått blommor av någon, ska jag då skicka tackkort? Det var ju ingen jättedyr present?

Huruvida man bör skicka ett tackkort beror inte på hur mycket presenten kostade. Det handlar snarare om vad för typ av present det är. Hade det varit en “vanlig” middag, eller en sommarfest, och någon har med sig en bukett blommor, en god olivolja eller en chokladask, så anses det vara en så kallad värdinnepresent, eller en gå bort-present. Den behövs i regel inte tackas för. Är det en 40-årsfest och man får en blomma eller en flaska champagne, så kan man gärna tacka i ett sms, eller med ett handskrivet kort om du vill.

Kan vi passa på att tacka för bröllopspresenterna i en bröllopsannons?

Nej, det räcker faktiskt inte riktigt, bröllopspresenter bör tackas för personligen. Främst för att gästerna kommer att uppskatta att få veta att presenten var lyckad!

Fler inbjudningsteman

Ebba Kleberg von Sydow

Bröllop

Familjefest i trädgården, vita dukar eller partytält? Börja planera i god tid. Så fort ni spikat väsentligheter som plats, dag och tid – sätt igång med inbjudan. Stilrent, coolt eller romantiskt? Högtidligt, härligt avslappnat eller med humor? 

Så lyckas du med bröllopsinbjudan

 

Julklapp och julkort.

Skicka en julhälsning

Julkort är mycket mer än en god jul-hälsning. Det är ett perfekt tillfälle att få iväg den där hälsningen till den du tänkt på, en släkting eller en bekant – någon du vill visa lite extra omtanke. 

Till våra julkortstips

Ett handskrivet kort.

Kondoleans

Att uttrycka sin sorg – att skicka en tanke, en hälsning och visa sitt deltagande. Ofta har vi svårt att sätta ord på tankarna. Men det behövs inga krångliga formuleringar. Här får du tips och råd på hur du formulerar dig.

Till tipsen

Dopbestyr

Dop och namngivning

Finns det något lyckligare att fira än ett nytt liv? Ljust, fint och genomlyckligt. Dop är en underbar blandning av stämningsfullt, familjärt och glatt firande. En namngivning kan göras precis lika vackert och högtidligt. 

Så planerar du dop och namngivning

 

Ebba Klerberg von Sydow med balonger och ett paket.

Fest, födelsedag och firande

Vem har sagt att du måste vänta in en jämn födelsedag? Varför inte slå på stort lagom till 39-årsdagen? 43-årsdagen? Eller när ni varit gifta i sju år, och grejat det galant? Eller när det var på tok för längesedan ni sågs annat än på Facebook eller genom ett Instagram-filter.

Allt för bästa festen

Minneshälsning och kondoleans

Att uttrycka sin sorg – att skicka en tanke, en hälsning och visa sitt deltagande. Ofta har vi svårt att sätta ord på tankarna. Men det behövs inga krångliga formuleringar. Här får du tips och råd på hur du formulerar dig.