Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Lycka till med din inbjudan – Ebbas bästa tips!

I takt med att vi skickar allt färre fysiska brev ökar värdet på det personliga och handskrivna. Ebba von Sydow älskar vackra inbjudningar på tjockt papper.
– Man blir otroligt glad av ett handskrivet brev på hallmattan. Det är som att få en present, säger Ebba som står bakom PostNords projekt Min inbjudan.

Journalisten Ebba von Sydow är känd bland annat från Go' kväll och Nyhetsmorgon, hon har skrivit om mode och stil och gett ut flera kokböcker. Mindre känt är det att hon sedan 2013 är en hängiven medlem av Frimärksrådet.

Ebba von Sydow med ett paket i händerna.
”Jag älskar fina kort, vackert papper och handstil. En handskriven hälsning är nästan som att ge bort en present”, säger journalisten och bloggaren Ebba von Sydow.

– Vi tar emot förslag från allmänheten och väljer sedan ut motiv som kan bli frimärken. Det är ett hedrande och viktigt uppdrag eftersom frimärken gärna ska spegla samtiden, kulturen och Sverige i dag. Jag är jätteglad att jag får vara med och bidra på ett hörn.
Ebba von Sydow är också en förespråkare för det handskrivna brevet. I en tid när svenskarna sköter den största delen av sin kommunikation via Facebook, mejl och olika chattappar har det fysiska brevet blivit ett sätt att understryka vikten av till exempel en bröllopsinbjudan.

– Det är inget fel att skicka en inbjudan via Facebook, men en pappersinbjudan väger tyngre. Ett personligt kort i brevlådan sätter också tonen för festen och bygger förväntningar. Ett sätt att dra ut på det roliga helt enkelt.

Vilket motiv vill du se som frimärke? Ge ditt förslag här.

Ett barn som gör ett eget inbjudningskort.
Är det kalas på gång? Involvera barnen i skrivandet. Det är både bra skrivträning och något att känna sig stolt över.

Tillsammans med bokstavsillustratören Lise Hellström (Ink & Lise) har Ebba von Sydow samlat sina bästa tips i PostNords projekt Min inbjudan. Där finns inspiration till fina hälsningar och tackkort, perfekt till dop, bröllop, skolexamen och midsommarfesten.
– Det fina med en fysisk inbjudan är ju att den går att spara och klistra in i ett minnesalbum. Som trebarnsmamma tycker jag också att det är roligt och viktigt att involvera barnen i skrivandet. Att bjuda in kompisarna till kalas blir en rolig form av skrivträning och något att vara stolt över.

Men, säger Ebba, det sitter inget likhetstecken mellan ”fin och personlig” och ”dyr och krånglig”.
– Sänk ambitionsnivån, det är mitt bästa tips. Du behöver inte använda ett flott och tjockt papper, det kan lika gärna vara ett kul vykort. Det viktiga är det personliga tilltalet.

Läs mer om projektet Min inbjudan.

Vackra inbjudningskort som läggs på brevlåda.
Välj frimärksmotiv efter temat på festen. Det blir pricken över i.

Vilken typ av inbjudan blir du själv gladast för?
– En oväntad fest. En anspråkslös inbjudan som inte ställer så höga krav på mig som gäst. Jag fick ett handskrivet kuvert på hallmattan för ett tag sedan. En gammal kompis som jag inte träffat på länge bjöd in till 30-årsfest med “mingel, mat, dryck, bar, band och dans”. Det blev en galet kul kväll!

Ebbas 3 bästa tips

  1. Sänk ambitionsnivån. Det är bättre att göra en enkel inbjudan än ingen alls.
  2. Välj frimärke med omsorg. Min favorit just nu är de med ätbara växter, illustrerade av Nadia Nörbom.
  3. Gör en oväntad inbjudan. Slå på stort och skicka fint kort till en fest med närmaste kompisarna.
Ebba med paket och blombukett.
Krångla inte till det. Vacker skrivstil och en personlig hälsning räcker långt.