Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge

Minneshälsning och kondoleans

Att uttrycka sin sorg – att skicka en tanke, en hälsning och visa sitt deltagande. Ofta har vi svårt att sätta ord på tankarna. Men det behövs inga krångliga formuleringar. Här får du tips och råd på hur du formulerar dig.

Först och främst, det viktiga är att faktiskt göra det – att få iväg hälsningen. Alltför ofta tycker vi att det är svårt att formulera oss, man blir osäker, vill inte trampa fel och det blir inte av. Men vet du vad? Skriv hellre precis det du tänker: ”Jag hittar inga ord och jag kan inte föreställa mig din sorg”. Det räcker. Skriv ett kort och posta, eller skicka ett sms. Lyft på luren. Eller skicka bara en blomma, eller visa att du finns där. Bara du gör det, de där orden eller handlingen kan betyda så mycket.

 

Vi reder ut frågetecken kring kondoleans, sorg och minneshälsningar

Hur är det nu, rätt eller fel att skriva ”Jag beklagar sorgen”?

Att skriva ”Jag beklagar sorgen” är egentligen inte helt rätt ur ett språkperspektiv, helt enkelt för att du inte ”beklagar” de anhörigas sorg, du beklagar ju ”förlusten” av den som dött. Det sägs vara en sammanblandning av begreppen: "jag beklagar din förlust" och "jag deltar i din sorg". Däremot är det så vedertaget idag att det går fint att skriva ”Jag beklagar sorgen”. Genom att skicka en hälsning med denna formulering visar du din medkänsla och räcker ut en hand – och DET är det viktiga.

 

Jag vill skriva något personligt men – hur gör jag?

Fundera över vad personen som dött betydde för dig, och börja med att skriva ”Jag blev förtvivlad när jag hörde…” och fortsätt sedan med att berätta om ett fint minne. Att höra någon annans minnen och tankar, om så bara i ett par meningar, om en anhörig kan kännas skönt, om än förstås sorgligt. Men sorgen finns ju ändå där, konstant, för den som blivit drabbad av att en nära gått bort.

 

Usch, tiden går så fort. Det har gått fyra månader – är det försent att skicka en hälsning?

Absolut inte. Den som drabbats av sorg uppskattar att du hör av dig, även då det gått ett par månader. Eller längre tid än så. Säg som det är: ”Jag önskar att jag hade hört av mig tidigare, jag tänker på dig”. Och vänta inte längre, skriv kortet redan idag!

 

Duger det att bara skriva ”Mitt varmaste deltagande”?

Om du inte känner den sörjande så väl eller nära, så kan detta vara perfekt. Det duger utmärkt, det viktiga är att du får iväg en hälsning. Detta är en klassisk och korrekt formulering men lägg gärna till en personlig rad, till exempel att ”Jag finns här om du behöver något”, eller ”Jag tänker på dig i denna svåra tid”. 

 

Jag börjar skriva men allt känns krystat och konstlat, vad kan jag göra?

Fundera över om det är något annat du kan göra, kanske hjälpa till med något praktiskt? Vardagsbestyr som att passa barn, komma över med färdig mat eller bara att hänga en kasse med nybakat bröd utanför dörren.  

 

Något man absolut INTE får säga till den som är i sorg?

Var försiktig med att säga ”Jag vet hur det känns / Jag vet hur du känner” eller något i stil med ”Livet går vidare”, då det kan uppfattas fel. Då är det ofta bättre att räcka ut en hand genom att fråga hur hen mår.

 

Kan man skriva en rad från en dikt?

Det går jättebra. En vanlig hälsning är till exempel: ”Genom sorgens mörker lyser minnenas ljus”, eller om du har en dikt du tycker om. Hälsningen och gesten är alltid huvudsaken.

 

Jag blir så osäker när jag träffar min vän som drabbats av en svår sorg i familjen, hur hanterar jag situationen bäst?

Först och främst, det är helt naturligt att känna såhär. Sätt gärna ord på det genom att säga att du ”inte kan föreställa dig” och att du är ”hemskt ledsen”. Dock, en människa som drabbats av sorg vill förstås bli bemött som en människa – men glöm inte heller att en extra varm kram, om det passar i er relation – och att vara redo att lyssna.

 

Så kan du skriva till den som är i sorg

Exempel 1:
Kära Zara!
Orden räcker inte till. Ville bara att du ska veta att jag tänker på dig och att jag finns här om du behöver något, eller vill prata. Du vet var jag finns.
Kram från Stina

Exempel 2:
Jag förstår att det är mycket tungt för er nu. Hör av er om det finns det något jag kan hjälpa till med. Varma hälsningar från Amelia

Exempel 3:
Elsa - jag tänker på dig!
Kram från Carlo

Exempel 4:
Med anledning av er mammas bortgång vill jag framföra mina kondoleanser.
Mitt varmaste deltagande i er ofattbara sorg.
Bästa hälsningar från Sofia

Exempel 5:
Skickar här en hälsning till er alla!
Våra tankar är hos er i denna svåra tid.
Stor kram från familjen Svensson

Exempel 6:
Kära Lova,
Din älskade pappa kommer alltid finnas i vårt minne.
Varma hälsningar från kollegorna

 

Fler inbjudningsteman

Ebba Kleberg von Sydow

Bröllop

Familjefest i trädgården, vita dukar eller partytält? Börja planera i god tid. Så fort ni spikat väsentligheter som plats, dag och tid – sätt igång med inbjudan. Stilrent, coolt eller romantiskt? Högtidligt, härligt avslappnat eller med humor? 

Så lyckas du med bröllopsinbjudan

 

Dopbestyr

Dop och namngivning

Finns det något lyckligare att fira än ett nytt liv? Ljust, fint och genomlyckligt. Dop är en underbar blandning av stämningsfullt, familjärt och glatt firande. En namngivning kan göras precis lika vackert och högtidligt. 

Så planerar du dop och namngivning

 

Julklapp och julkort.

Skicka en julhälsning

Julkort är mycket mer än en god jul-hälsning. Det är ett perfekt tillfälle att få iväg den där hälsningen till den du tänkt på, en släkting eller en bekant – någon du vill visa lite extra omtanke. 

Till våra julkortstips

Ebba Klerberg von Sydow med balonger och ett paket.

Fest, födelsedag och firande

Vem har sagt att du måste vänta in en jämn födelsedag? Varför inte slå på stort lagom till 39-årsdagen? 43-årsdagen? Eller när ni varit gifta i sju år, och grejat det galant? Eller när det var på tok för längesedan ni sågs annat än på Facebook eller genom ett Instagram-filter.

Allt för bästa festen

Egenskapade tackkort och fina frimärken.

Tackkort

Glöm aldrig det magiska ordet Tack! Merci! Gracias! Shukran! Det lilla ordet tack kan göra så mycket nytta, i livet – och i kommunikationen människor emellan. 

Fler tips på hur du tackar

Minneshälsning och kondoleans

Att uttrycka sin sorg – att skicka en tanke, en hälsning och visa sitt deltagande. Ofta har vi svårt att sätta ord på tankarna. Men det behövs inga krångliga formuleringar. Här får du tips och råd på hur du formulerar dig.