Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge

Fest, födelsedag och firande – det finns alltid en bra anledning att fira

Vem har sagt att du måste vänta in en jämn födelsedag? Varför inte slå på stort lagom till 39-årsdagen? 43-årsdagen? Eller när ni varit gifta i sju år, och grejat det galant? Eller när du bara känner för att samla dina åtta närmaste vänner för att det var på tok för längesedan ni sågs annat än på Facebook eller genom ett Instagram-filter.

Oväntade fester blir alltid ett uppskattat inslag i bekantskapskretsen. Ännu mer uppskattat om du skickar ut en personlig inbjudan på posten, med ett väl valt frimärke. Låt det handskrivna temat gå som en röd tråd genom festen. Lägg krut på handskrivna placeringskort, det finns billiga att klicka hem på nätet eller att fynda för några kronor i antikaffärer. Kanske skriver du till och med en fin meny? Du behöver inte skriva en till varje tallrik, två eller tre räcker till tjugotalet gäster. Eller bara en, som du lägger fram i köket. Döp din paradrätt till någon Nobelfest-tjusigt, kalla fruktsalladen för “lime-marinerat fruktfyrverkeri à la Karin”. Huvudsaken är att du gör det, att du bjuder in och att ni träffas, pratar och skrattar tillsammans. Det är trots allt det en lyckad inbjudan alltid handlar om.

 

Hur formulerar man en lyckad inbjudan – vanliga frågor om födelsedagar, student och andra firanden

Vad måste en inbjudan innehålla?

Det som måste stå med är den information som gör att gästerna förstår vem, vad och när de är inbjudna. Annars finns inga måsten. 

 

Hur långt innan är det lagom att skicka ut en inbjudan till en födelsedagsfest via mejl?

En enkel tumregel: ju finare firande, desto längre tid i förväg bjuder du in. 

 

Måste man förklara varför man tackar nej till en konformation eller en student?

Nej, någon förklaring krävs egentligen inte. Det kan vara trevligt att skriva men det är verkligen inte ett måste. Vet du genast när du fått en inbjudan att du inte kan, svara då på direkten. Tänk alltid på vad du själv hade uppskattat mest om det varit du som bjudit in. För planeringens skull vill man alltid veta i så god tid som möjligt.

 

Kan jag bjuda min trevliga kollega till min födelsedagsfest, utan att bjuda hennes respektive som jag ju aldrig träffat?

Generellt delar man inte på par, det blir märkligt att du ber kollegan att lämna sin respektive hemma. Är det däremot bara kollegor du bjuder hem, så är det självklart att du inte behöver bjuda med deras eventuella partners. Självklart gäller samma sak om ni är ett tjejgäng, som ska ut och äta - men när du har lite större fest är det svårt att inte bjuda med en stadigvarande partner, alltså en sambo eller flickvän/pojkvän.

 

Behöver jag skriva ut klädkod till 40-årsfesten?

Normalt sett behövs det inte, är det en fest så kommer gästerna förmodligen att veta att de klär sig snäppet finare än till vardags. Och dina gäster känner ju också dig!

 

Hur skriver jag att festen är barnfri?

Krångla inte till det, skriv bara något i stil med “PS. Tyvärr kan vi inte ta emot era söta barn, den här festen passar bäst för oss vuxna!”

 

Så här kan du skriva dina inbjudningar

Konfirmation

Kom och fira Fanny som konfirmeras den 6 juli i Ramlösa kyrka kl 11.30.
Efter gudstjänsten är ni alla välkomna på mottagning med lunch, tårta och kaffe hemma hos oss på Prästgränd 4.
Varmt välkomna önskar mamma Lotta och pappa Sven.
OSA senast 23 maj till fannyskonfa@gmail.se.

Student

Jag tar studenten!
Välkomna till min studentmottagning. 
Den 10 juni tar jag studenten och ni är välkomna till mottagning hemma hos oss, på Lövängsgatan 28, från kl 17.00 och framåt. Meddela mig om ni kommer, senast den 17 maj på frida@mail.se. Hoppas att vi ses!
Frida

Födelsedagsfest, mer formellt

Härmed har vi nöjet att inbjuda er
(Plats för namn)
till middag på Segergatan 2, fredag den 6 september kl 18.30.
Varmt välkomna önskar
Helen och Sara
Klädsel: Kavaj
OSA senast 15 augusti till mail@helen.com eller 0707X67890

Födelsedagsfest, mindre formellt

Jag fyller år!
Välkomna på öppet hus, med kaffe och tårta, mellan 15–19 på lördag 12 augusti hemma hos mig på Kalasgränd 12. Jag bjuder på mat, dryck och musik! Kanske bjuder du upp till dans?
Hoppas att vi ses i augusti!
Camilla
OSA till cammmilla@mail.se senast den 1 augusti

Fler inbjudningsteman

Ebba Kleberg von Sydow

Bröllop

Familjefest i trädgården, vita dukar eller partytält? Börja planera i god tid. Så fort ni spikat väsentligheter som plats, dag och tid – sätt igång med inbjudan. Stilrent, coolt eller romantiskt? Högtidligt, härligt avslappnat eller med humor? 

Så lyckas du med bröllopsinbjudan

 

Julklapp och julkort.

Skicka en julhälsning

Julkort är mycket mer än en god jul-hälsning. Det är ett perfekt tillfälle att få iväg den där hälsningen till den du tänkt på, en släkting eller en bekant – någon du vill visa lite extra omtanke. 

Till våra julkortstips

Ett handskrivet kort.

Kondoleans

Att uttrycka sin sorg – att skicka en tanke, en hälsning och visa sitt deltagande. Ofta har vi svårt att sätta ord på tankarna. Men det behövs inga krångliga formuleringar. Här får du tips och råd på hur du formulerar dig.

Till tipsen

Dopbestyr

Dop och namngivning

Finns det något lyckligare att fira än ett nytt liv? Ljust, fint och genomlyckligt. Dop är en underbar blandning av stämningsfullt, familjärt och glatt firande. En namngivning kan göras precis lika vackert och högtidligt. 

Så planerar du dop och namngivning

 

Minneshälsning och kondoleans

Att uttrycka sin sorg – att skicka en tanke, en hälsning och visa sitt deltagande. Ofta har vi svårt att sätta ord på tankarna. Men det behövs inga krångliga formuleringar. Här får du tips och råd på hur du formulerar dig.

Egenskapade tackkort och fina frimärken.

Tackkort

Glöm aldrig det magiska ordet Tack! Merci! Gracias! Shukran! Det lilla ordet tack kan göra så mycket nytta, i livet – och i kommunikationen människor emellan. 

Fler tips på hur du tackar