Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge

Dop och namngivning – minnen att spara på

Finns det något lyckligare att fira än ett nytt liv? Ljust, fint och genomlyckligt. Dop är en underbar blandning av stämningsfullt, familjärt och glatt firande. Ett namngivningsfirande kan göras precis lika vackert och högtidligt. 

En bra idé är att slå ihop namngivningen med 1-årsdagen. Be någon läsa en dikt, eller hålla ett litet tal till den nya människan. Svårare än så behöver det inte vara. Ofta bjuds de närmaste in till den här typen av firande, så varför inte fira med att skicka en handskriven inbjudan med brev, kuvert och frimärke?

Ett tips! Spara korten och hälsningarna du får i babyns “första året”-bok. Eller lägg fram en bok på själva festen, där gästerna får skriva en hälsning till babyn. Har du inte hunnit skriva någonting själv ännu, så kan du låta andra börja göra jobbet …   

 

Vad skriver man i inbjudan – och andra vanliga frågor kring dop och namngivning

Kan man ha en önskelista till barndopet?

Nej, egentligen inte. Om du däremot får frågan om vad barnet eller ni önskar er och behöver, så kan du självklart svara med tips och idéer. Men nej, det är inte okej att be gästerna sätta in en slant åt barnet på banken.

 

Hur långt innan behöver inbjudan skickas ut?

För barndop finns inga regler, förmodligen har ni fullt upp med en liten baby hemma. Om inbjudan kommer ut tio dagar innan, så duger det fint. Eller en vecka, för den delen.

 

Kan jag mejla ut en dopinbjudan?

Självklart går det jättebra!

 

Hur formulerar man sig korrekt?

Är du inte särskilt formell annars, var då heller inte det när du skriver en inbjudan. Krångla inte till det! En korrekt inbjudan är en tydlig inbjudan – det räcker att du får med det praktiska. Plats, datum och tid samt självklart vad som är skälet till inbjudan – dop eller namngivning, samt om ni i samband med detta bjuder på lunch, eller exempelvis tårta och kaffe. Skriv också huvudpersonens namn, gärna också eventuella mellannamn. Sedan skriver ni med OSA och sista datum för svar. Det räcker gott och väl.

 

Skillnad mellan dop och namngivning?

Dopet handlar om att välkomna barnet in i den kristna gemenskapen. Det går alltså inte att döpa ett barn utanför religionen, då är det en namngivning. Ordet döpa härstammar från “doppa” och det reningsbad som då tvättar bort eventuella synder.

 

Vad är det för klädsel på namngivning och dop?

Klädsel behöver inte skrivas ut i inbjudan. Generellt sett gäller för gästerna lite finare klädsel än vad de har till vardags. Ledigt och avslappnat men ändå festligt, gärna ljusa färger. Helst inte svart, glittrigt eller partyklätt. En skjorta och en udda kavaj för honom, för henne funkar det perfekt med en kjol och en topp, snygga byxor och en blus eller en enklare klänning. Bäst klädd är oftast den unga huvudpersonen!

 

Vi får inte plats med mycket folk hemma, jag är nu orolig att någon ska bli sura över att inte bli bjuden på namngivningsfesten. Hur gör man?

Oroa dig inte, med en liten baby hemma och begränsat med plats så borde de flesta ha förståelse och vara glada för er skull, oavsett om de blir bjudna eller inte. Skicka ett sms till dem och säg att ni gärna vill träffas lite längre fram, över en fika eller något som passar. 

 

Så här kan du skriva inbjudan och lyckhälsningar

Inbjudan

Exempel 1:
Hjärtligt välkomna till dopet för vår dotter Linnea Ofelia Kristina 
Söndagen den 3 augusti, 2018 kl 11 i Vasakyrkan
Efteråt bjuder vi på lunch hemma hos oss

Nadja och Daniel
Svar senast den 25 juli till nadjasmail@gmail.com.

Exempel 2:
Välkomna till namngivningen av vår älskade William
Hemma hos oss på Illerstigen 237
Söndag 13 november kl 13
Vi bjuder på tårta och kaffe

Kram från Katja och Calle
OSA snarast till katjasmail@kmail.se

Exempel 3:
Lördag 8 maj kl 13 döps vår älskade solstråle Soraya i Bergskyrkan i Malmö. 
Varmt välkomna på dop och efterföljande dopkaffe i församlingshemmet. Vi skulle bli så glada om ni ville fira med oss!

Marina och Marcus
OSA senast 26 april till Marcus på 064738276

Lyckhälsningar

Exempel 1:
Kära lille Pelle! Välkommen till världen. Vi ser så mycket fram emot att få lära känna dig och följa dig genom livet. Du ska veta att vi kommer att finnas där för dig.
Kram från familjen Svensson

Exempel 2:
Älskade gudbarn!
Välkommen till världen
Lycka till på färden!
Varma hälsningar från Stina

Exempel 3:
All lycka och välgång i livet
Önskar vi dig, Alexandra
På dopdagen, den 11 juni 2018
Kram / Milo, Sara och Emilie

Exempel 4:
Att alltid finnas där för dig
Är ett löfte ifrån mig
All lycka på dopdagen

Fler inbjudningsteman

Minneshälsning och kondoleans

Att uttrycka sin sorg – att skicka en tanke, en hälsning och visa sitt deltagande. Ofta har vi svårt att sätta ord på tankarna. Men det behövs inga krångliga formuleringar. Här får du tips och råd på hur du formulerar dig.

Ebba Klerberg von Sydow med balonger och ett paket.

Fest, födelsedag och firande

Vem har sagt att du måste vänta in en jämn födelsedag? Varför inte slå på stort lagom till 39-årsdagen? 43-årsdagen? Eller när ni varit gifta i sju år, och grejat det galant? Eller när det var på tok för längesedan ni sågs annat än på Facebook eller genom ett Instagram-filter.

Allt för bästa festen

Egenskapade tackkort och fina frimärken.

Tackkort

Glöm aldrig det magiska ordet Tack! Merci! Gracias! Shukran! Det lilla ordet tack kan göra så mycket nytta, i livet – och i kommunikationen människor emellan. 

Fler tips på hur du tackar