Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge

Bröllop – så lyckas du med inbjudan

Familjefest i trädgården, vita dukar eller partytält? Börja planera i god tid. Så fort ni spikat väsentligheter som plats, dag och tid – sätt igång med inbjudan.

Stilrent, coolt eller romantiskt? Högtidligt, härligt avslappnat eller med humor? Med färg, val av papper och formuleringar sätter du karaktären på ert firande. Även frimärket är roligt att välja med extra omsorg till bröllopsinbjudan.

Att göra egna inbjudningskort är kul och ett utmärkt sätt att hålla kostnaderna nere. Var kreativ, våga tänka utanför boxen. Idag finns snygga färdigtryckta varianter, eller beställ en tryckt inbjudan.

Kom ihåg – det MÅSTE inte vara så formellt. Trivs man inte med snirklig skrivstil och formuleringar som "Härmed inbjuds ni att bevittna vigseln…", strunta i det. Det finns inga måsten, det handlar om er stora dag – gör precis som ni vill! Det finns oändligt med inspiration på exempelvis Pinterest, Instagram och Etsy. Men surftimmarna kan lätt gå från fantastiskt till fruktansvärt många. Börja med en moodboard för att ringa in vad ni tycker om. Ett sista viktigt råd – lägg det på en lagom nivå. Att fixa med inbjudningskort ska inte vara stressande, utan lustfyllt och kreativt. Ha så kul!

 

Vad bör stå med på bröllopsinbjudan?

Plats, datum, tid och förstås vem som gifter sig. Ska det vara fest efter vigseln och var äger den i så fall rum? Ge klar och tydlig information med adresser och klockslag, så slipper du frågor. Samma sak med mat, om ni exempelvis bjuder på lunch eller bara kaffe och tårta i trädgården, skriv ut det. Skriv ut OSA-adress och senaste OSA-datum, samt dresscode eller önskemål om gästernas klädsel. Om ni inte önskar tal, skriv det i inbjudan. Samma sak med presenter, skriv ut om ni inte önskar presenter, eller önskar att gäster skänker en slant till ett välgörande ändamål.

 

När ska vi skicka ut inbjudan?

Bröllopsinbjudningar skickas normalt ut två till tre månader i förväg. Har du ett mindre bröllop, som du inte planerat så långt i förväg, går det givetvis bra att skicka inbjudan några veckor innan.

 

Hur ska vi få plats med all information på inbjudan?

Låt det viktigaste stå på ett kort. Bifoga sedan ett extra blad eller kort med information om vägbeskrivning, kontaktinformation till ställe där gästerna kan övernatta och liknande.

 

Ska jag skriva ut toastmadame eller toastmaster på inbjudan?

Ja, skriv ut namn och mejladress, eller mobilnummer, och även ett sista datum när talsugna ska ha meddelat sig. Vill du inte ha några tal, meddela det på inbjudan.

 

Måste jag skriva ut klädkod?

Ja! Det handlar om att göra det enkelt för gästerna och om att ingen ska känna sig obekväm. Och för att undvika förvirring. Bäst till bröllop är att använda någon av de fem grundläggande klädkoderna – högtidsdräkt/frack, smoking, mörk kostym, kavaj eller valfri klädsel. Kom ihåg att om du INTE skriver ut klädsel, så innebär det enligt korrekt etikett att det är högtidsdräkt som gäller, det vill säga den allra finaste klädkoden. Skriv därför ut en klädkod, hitta inte på en egen i stil med “sommarfin”, “festligt” eller “gärna någonting blommigt”.

 

Hur skriver man adressen korrekt?

Adressen skrivs till höger på kuvertet, frimärken sätter du i hörnet ovanför adressen. Skriv fullständiga namn, inga smeknamn. Att anstränga sig lite extra med handstilen är roligt just vid bröllop. Traditionellt är att skriva kvinnans namn först, om du bjuder ett par som består av en man och en kvinna. Alltså, “Anna och Oscar Nilsson”. Läs mer om adressering.

 

Vi vill ha barnfritt bröllop, hur skriver jag det på ett trevligt sätt?

Du kan skriva ut på inbjudan att du inte vill ha barn med på bröllopet – och ja, det är absolut okej. Förslag på formulering: “Vi älskar barn men denna kväll är för vuxna, hoppas på er förståelse!” eller “Vi är tacksamma för att barnen stannar hemma denna kväll”. Små bebisar som ammas är givetvis undantaget, det behöver inte ens skrivas ut i inbjudan.

 

Vad är ett Save the date-kort?

Allt fler anammar den amerikanska traditionen med ett Save the date-kort. Absolut inget måste. Men det är både roligt att få, praktiskt och härligt eftersom det gör att fler förmodligen kan komma. Det ska allra helst postas men kan lika gärna skickas via mejl eller sms. Save the date-utskicket behöver bara innehålla datumet, brudparets namn samt en formulering i stil med: “Vi ska gifta oss, mer detaljer och information kommer”. Det räcker!

 

Kan en bröllopsinbjudan se ut hur som helst?

Ja, så länge du informerar gästerna om vad som gäller finns inga begränsningar. Vill du göra egen design, utan att själv kunna illustrera? Kolla in Cliparts på Etsy, där kan du billigt köpa färdiga illustrationer på fina blomsterkransar, akvarellmotiv, vackra bokstäver för monogram, hjärtan och allt du kan tänka dig. Montera sedan ihop dig egen inbjudan i Photoshop eller Word, sedan behöver du en hyfsat bra skrivare. Klart!

 

Traditionell bröllopsinbjudan

Exempel 1:
Vi har glädjen att inbjuda
(Lämna en rad för att skriva namn)
till vigseln mellan Ebba och Johan i Mora kyrka lördagen den 8 augusti 2018, klockan 15.00 samt till efterföljande middag på Åmålsgården. 
Från kyrkan åker vi gemensamt med buss till festen.

Varmt välkomna!

Klädsel: Smoking 
OSA före 20 juni till augustibrollop@gmail.com.

Exempel 2:
Hjärtligt välkomna att övervara vigseln mellan Amira och Gustav. 
Tjolöholms slottskyrka. 
Lördag den 8 juli kl. 13.00.
Därefter bjuder vi till bröllopsmiddag på Tjolöholms slott.

Klädsel: Kavaj
Svara senast 5 maj till 0707554567

För mer information om bokning av boende, vägbeskrivning och kontaktuppgifter, gå in på: amiraochgustav.wedding.com. 

Mindre formell bröllopsinbjudan

Exempel 1:
Nu gör vi det, vi gifter oss!
Välkommen att fira hemma hos oss
i trädgården på Tallstigen 11.
Klockan 12 på lördag den 23 juni. 
Vi bjuder på tårta, jordgubbar och bubbel!
Eventuella barn är självklart välkomna. 
Kläder efter väder, vi hoppas kunna vara utomhus.

Kram från Lotta & Carlo

OSA gärna snarast men senast 2 juni, till Carlo på carlmail@gmail.se.

Exempel 2
Välkommen på bröllopsfest!
Vi ska gifta oss och det vill vi fira med de vi tycker om. 
Vigseln sker på vårt älskade Gotland i Koviks kapell. 
Lördag den 23 juni kl 16.00 2018.
Efteråt blir det bröllopsmiddag, fest och dans på Sundviksgården.

Kram från Mia och Staffan

Klädsel: Kavaj 
OSA senast 29 april till Mia på 07075545782.

PS. Inga presenter, tack. Om ni ändå vill ge något, tänk gärna på Barncancerfonden!

Fler inbjudningsteman

Dopbestyr

Dop och namngivning

Finns det något lyckligare att fira än ett nytt liv? Ljust, fint och genomlyckligt. Dop är en underbar blandning av stämningsfullt, familjärt och glatt firande. En namngivning kan göras precis lika vackert och högtidligt. 

Så planerar du dop och namngivning

 

Julklapp och julkort.

Skicka en julhälsning

Julkort är mycket mer än en god jul-hälsning. Det är ett perfekt tillfälle att få iväg den där hälsningen till den du tänkt på, en släkting eller en bekant – någon du vill visa lite extra omtanke. 

Till våra julkortstips

Ett handskrivet kort.

Kondoleans

Att uttrycka sin sorg – att skicka en tanke, en hälsning och visa sitt deltagande. Ofta har vi svårt att sätta ord på tankarna. Men det behövs inga krångliga formuleringar. Här får du tips och råd på hur du formulerar dig.

Till tipsen

Ebba Klerberg von Sydow med balonger och ett paket.

Fest, födelsedag och firande

Vem har sagt att du måste vänta in en jämn födelsedag? Varför inte slå på stort lagom till 39-årsdagen? 43-årsdagen? Eller när ni varit gifta i sju år, och grejat det galant? Eller när det var på tok för längesedan ni sågs annat än på Facebook eller genom ett Instagram-filter.

Allt för bästa festen

Egenskapade tackkort och fina frimärken.

Tackkort

Glöm aldrig det magiska ordet Tack! Merci! Gracias! Shukran! Det lilla ordet tack kan göra så mycket nytta, i livet – och i kommunikationen människor emellan. 

Fler tips på hur du tackar

Minneshälsning och kondoleans

Att uttrycka sin sorg – att skicka en tanke, en hälsning och visa sitt deltagande. Ofta har vi svårt att sätta ord på tankarna. Men det behövs inga krångliga formuleringar. Här får du tips och råd på hur du formulerar dig.