Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge

#mininbjudan

Ett glatt sms eller ett vykort. En Facebook-inbjudan eller ett tjockt, vitt kort med handskrivet kuvert och väl valt frimärke. Oavsett vad du väljer, så sätter din inbjudan tonen för det du vill fira. Med #mininbjudan guidar vi dig bland tackkort, klädkoder och annat du inte får missa.

Är du inte särskilt formell annars, var då heller inte det när du skriver en inbjudan. Skippa högtravande formuleringar, krångla inte till det. En korrekt inbjudan är en tydlig inbjudan – det räcker att få med det praktiska. Plats, datum och tid samt självklart vad som är skälet till inbjudan. På med frimärket, klistra igen och posta – och sedan vet du att du gör någon, som får din inbjudan hem i hallen, jätteglad!

5 frågor till Ebba Kleberg von Sydow, journalist, programledare och medlem i Frimärksrådet sedan 2013.

Varför behöver vi guidas kring inbjudningar?

Därför att inbjudningar är så fantastiskt roligt, att göra såväl som att få. Inbjudningar till guldkanten i livet, till lycka vi vill fira och dela med oss av, till de härliga tillfällena vi minns. Men det finns mycket osäkerhet kring inbjudningar, exempelvis till bröllop, klädkoder och formuleringar. När ska inbjudan skickas ut? Hur länge kan tackkortet vänta? Och vad ska jag skriva?

Ditt bästa tips för en lyckad inbjudan?

Tänk till lite extra! Jag tänker ofta att festen börjar redan med inbjudan. När gästen läser inbjudan, då börjar uppladdningen. Facebook-inbjudan, ett glatt sms späckat med party-emojis eller ett vackert kort som postas – allt funkar men kom ihåg att inbjudan sätter tonen.

Vilken typ av inbjudan blir du själv gladast för?

Ditt favoritfrimärke just nu?
 
Frimärkena med ätbara växter, illustrerade av Nadia Nörbom. Lika fina på en somrig festinbjudan som till bröllop eller tackkort.
 
Du älskar själv skrivande, brev och frimärkande- hur kommer det sig att du hamnade i Frimärksrådet?
 
Jag är ju en sådan som gärna skriver tackkort, skickar en hälsning per post och blir lycklig varje gång jag får ett personligt brev på hallmattan. Någon på PostNord hade hört ryktas om min passion för skrivande, brev, frimärken och papper. Jag tackade ja direkt! Arbetet i Frimärksrådet är enormt kul, spännande och inspirerande.

Fler inbjudningsteman

Ebba Klerberg von Sydow med balonger och ett paket.

Fest, födelsedag och firande

Vem har sagt att du måste vänta in en jämn födelsedag? Varför inte slå på stort lagom till 39-årsdagen? 43-årsdagen? Eller när ni varit gifta i sju år, och grejat det galant? Eller när det var på tok för längesedan ni sågs annat än på Facebook eller genom ett Instagram-filter.

Allt för bästa festen

Ebba Kleberg von Sydow

Bröllop

Familjefest i trädgården, vita dukar eller partytält? Börja planera i god tid. Så fort ni spikat väsentligheter som plats, dag och tid – sätt igång med inbjudan. Stilrent, coolt eller romantiskt? Högtidligt, härligt avslappnat eller med humor? 

Så lyckas du med bröllopsinbjudan

 

Dopbestyr

Dop och namngivning

Finns det något lyckligare att fira än ett nytt liv? Ljust, fint och genomlyckligt. Dop är en underbar blandning av stämningsfullt, familjärt och glatt firande. En namngivning kan göras precis lika vackert och högtidligt. 

Så planerar du dop och namngivning

 

Ett barn som gör egna inbjudningskort till sitt kalas.

Barnkalas

För en generation där mer än någonsin sker digitalt så blir en fysisk, handskriven inbjudan någonting exotiskt och spännande. Involvera barnen i inbjudan, från början till slut! 

Fler tips för ett lyckat barnkalas

Ett handskrivet kort.

Kondoleans

Att uttrycka sin sorg – att skicka en tanke, en hälsning och visa sitt deltagande. Ofta har vi svårt att sätta ord på tankarna. Men det behövs inga krångliga formuleringar. Här får du tips och råd på hur du formulerar dig.

Till tipsen

Egenskapade tackkort och fina frimärken.

Tackkort

Glöm aldrig det magiska ordet Tack! Merci! Gracias! Shukran! Det lilla ordet tack kan göra så mycket nytta, i livet – och i kommunikationen människor emellan. 

Fler tips på hur du tackar

Julklapp och julkort.

Skicka en julhälsning

Julkort är mycket mer än en god jul-hälsning. Det är ett perfekt tillfälle att få iväg den där hälsningen till den du tänkt på, en släkting eller en bekant – någon du vill visa lite extra omtanke. 

Till våra julkortstips

Skapande av egna kort.

Några praktiska tips

Om du inte har tid att skapa och pyssla, kan du skicka ut dina inbjudningar med tjänsten Riktiga Vykort. Med eget foto via dator eller mobil. Se också över hur du skriver adresserna på inbjudningarna du skickar. Maskinerna måste ju kunna läsa av dem, så att de inte blir försenade på grund av en sådan liten grej. 

Så skriver du adressen