Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Frakthandlingar och tulldokument

Här hittar du aktuella frakthandlingar och tulldokument för företag.

Som exportör ansvarar du för korrekt märkning av försändelserna och rätt dokumentation. Om du är osäker på vilka dokument som behövs för respektive tjänst, kan du läsa mer i vår dokumentsammanställning.

Tulldokument fylls i med engelsk text när du skickar försändelser till ett land utanför Skandinavien. Fakturor och övriga dokument placeras i en självhäftande plastficka vid sidan av adressetiketten.

Tulldeklaration

CN22

CN 22 är en förenklad tulldeklaration för brevförsändelser under 2 000 kronor som inkluderar en säkerhetsdeklaration. Tejpa dokumentet direkt på det du ska skicka eller lägg i plastficka som du fäster på försändelsen.
Läs mer under dokumentsammanställning.

CN22 – Förenklad tulldeklaration (2013.11) (pdf)​

CN23

CN 23 är en tulldeklaration för samtliga postpaket samt för brevförsändelser över 2 000 kronor som inkluderar en säkerhetsdeklaration. Tejpa dokumentet direkt på det du ska skicka eller lägg i plastficka som du fäster på försändelsen.
Läs mer under dokumentsammanställning.

CN23 – Tulldeklaration (pdf)​

Skapa frakthandling

Pacsoft Online eller annat utskriftssystem

Frakthandlingar som skrivs ut med vårt konstandsfria utskriftsprogram Pacsoft Online, eller annat utskriftssystem, används när du skickar paket, pall, Expressbrev, Rek eller EMS International Express.
Inom EU är frakthandlingen det enda tulldokumentet som krävs. För vanliga 1:a-klassbrev och Ekonomibrev utrikes krävs endast adressuppgifter när du skickar inom EU.
Om du inte skriver ut frakthandlingen för Rek via ett utskriftssystem, måste du använda en etikett som går att få från våra serviceställen.​

Förtryckt frakthandling – frakthandling som fylls i för hand

Frakthandling för International Parcel och EMS International finns förtryckt och inkluderar tulldeklaration. Du hittar frakthandlingen hos PostNords ombud eller på företagscenter. Använd den när du skickar gåva, varuprov eller dokument. Frakthandlingen måste kompletteras med handelsfaktura när varuvärdet överstiger 2 000 kronor.​

Handelsfaktura – dokument för varor till försäljning

Handelsfakturan räcker som underlag för PostNord som transportör för att vi ska kunna skapa Exportdeklaration. Fakturan måste finnas i minst tre exemplar skrivna på engelska och oftast underskrivna för hand.
Uppgifter som måste finnas med är:

 • avsändare och mottagare
 • leveransvillkor
 • valutakod
 • fakturanummer
 • pris per varupost
 • antal kolli och förpackningskod
 • netto/bruttovikt per varupost
 • totala bruttovikten
 • artikelbenämning
 • ursprungsland
 • varukod/statnummer

Använd gärna vår fakturamall (doc) när du fyller i din faktura. Du kan få ytterligare information via Business Sweden.

Proformafaktura – dokument för gåva, varuprov eller dokument

Du använder proformafaktura i stället för en handelsfaktura om importören inte har köpt varan (på engelska Proforma Invoice). Alltså om varan inte är till försäljning. Fakturan ska finnas i minst tre exemplar skrivna på engelska och oftast underskrivna för hand.
På Proformafakturan ska orsaken till användning av proformafaktura anges. Till exempel Garantivara, Export av varor till eget kontor, Betalningsfakturan skickas senare – varuvärdet måste överensstämma med betalningsfakturan.
Fakturan ska innehålla följande text: "No charge. Value for customs purposes only."
Exempel på varor är prover, gåvor, reklamföremål, returer.

Använd gärna vår fakturamall (doc) när du fyller i din faktura. Du kan få ytterligare information via Exportrådet.​

Sändningslista – dokument som anger ingående kolli-identiteter i en sändning​

Sändningslistan ska följa med kolli nr 1 då samlingsfaktura används. Listan ska innehålla uppgifter om vilka ingående kolli-nummer som tillhör sändningen och respektive leveransadress.

Fullmakt för export med tjänsten Parcel till USA, Serbien och Bosnien-Hercegovina​

Vid export med vår tjänst Parcel är det mottagaren som betalar importdeklaration, tull och moms till vissa destinationer.
Vissa mottagande länder kräver att få en fullmakt, Power of Attorney, från mottagaren som garanti att denne är betalningsskyldig för avgifter så som importdeklarationsavgift, tull och införselmoms innan paketet kan levereras.
Du som avsändare kan säkra en så snabb leverans som möjligt genom att be mottagaren fylla i en fullmakt i förväg.

Ladda ner fullmakten för mottagare i USA (pdf)
Ladda ner fullmakt för mottagare i Serbien och Bosninen-Hercegovina (pdf)

Customer service