Jessica jagar tjuvar åt PostNord – ”Det är en katt-och-råtta-lek”
Som polis jobbade hon med grov organiserad internationell brottslighet.
Nu gör Jessica Nyström livet surt för PostNords pakettjuvar.
– När kontanterna minskar söker de kriminella nya sätt att komma över pengar. Och vi måste se till att stoppa dem, säger hon.
Den före detta polisen är sedan i fjol chef för utredningar på PostNord. Till sin hjälp har hon utredare, säkerhetsspecialister och säkerhetssamordnare och uppdraget är tydligt: Få stopp på den kriminalitet som drabbar PostNord och företagets kunder.
– Eftersom vi hanterar mycket värdefullt gods finns det en hotbild mot PostNord, och jag ser inte att utvecklingen kommer att gå tillbaka. Eftersom andelen kontanter minskar i samhället letar de kriminella nya sätt att komma över pengar. Och vi måste se till att stoppa dem, säger Jessica Nyström.
Hennes arbete börjar egentligen först efter något har hänt, till exempel när paket försvunnit oförklarligt. Kreativiteten bland tjuvarna är ibland stor, och då gäller det för säkerhetsavdelningen att vara ännu mer påhittig.
– Det är en katt-och-råtta-lek där vi hela tiden ligger hack i häl på tjuvarna. Vi ser en ökad hotbild mot gods som är enkelt att omsätta, till exempel mobiltelefoner och surfplattor, och det är just bedrägerier och stölder som tar mycket av vår arbetstid, säger Jessica
Nyström som efter arbetet på sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet hamnade på PostNord.
– Jag jobbade med trafficking och narkotika, här är det gods och pengar. Då handlade det om lag och förordningar, nu mycket mer om kundfokus. Men själva arbetssätten påminner väldigt mycket om varandra.
Så skyddar PostNord ditt gods.
När det gäller att ta fast yrkeskriminella samarbetar Jessica Nyström och PostNords säkerhetsavdelning med polisen, tullen och även myndigheter i andra länder. Det gör att de har kunnat stoppa flera organiserade ligor, bland annat gänget som stal värdefullt gods ur PostNords lastbil samtidigt som den körde i 80 kilometer i timmen.
Alexis Larsson, företagets säkerhetschef, berättar:
– De stölderna slutade helt efter det. Vi analyserar kontinuerligt våra flöden i samarbete med våra kunder. Allt för att kunna identifiera potentiella stölder, bedrägerier eller inbrott. Och det gäller både externt och internt, säger han.
Ladda ner appen som hjälper dig att hålla reda på dina paket.
Med 20 000 anställda inom PostNord i Sverige kommer det även in rötägg i verksamheten. De åker dock snabbt fast.
– Just de interna stölderna brukar vi upptäcka väldigt snabbt, och vi ser ständigt över våra säkerhetsrutiner och interna krav. Men jag vill poängtera att den absoluta huvuddelen av personalen gör ett fantastiskt jobb varje dag, säger Alexis Larsson.
Jessica Nyström fyller i:
– Vi försöker hela tiden ligga steget före och jobbar även förebyggande. Jag håller mig uppdaterad kring bedrägeribrotten och identifiera nya trender. Dessutom informerar polisen oss om populära tillvägagångssätt.
Som före detta polis, är det något som förvånar dig med de ärenden som hamnar på ditt bord?
– Ja, hur utsatta brevbärare är. Jag har ett väldigt medlidande med dem. De cyklar och promenerar i ur och skur för att leverera post och möts av hot och trakasserier. Det måste vara väldigt olustigt. I min värld trodde jag att de skulle vara fredade, men samhällsklimatet har blivit väldigt mycket tuffare, säger hon.
– Och när jag får ta del av vissa av de hot som vår kundtjänst får ta emot blir jag faktiskt trött. Det går inte ens att återberätta hur grova saker de får höra.
Så skyddar PostNord godset
|