Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Roboten sorterar 20 000 paket i timmen

Du klickar hem ett nytt par skor eller en dator och bara några dagar senare packar du upp ditt paket. Men vad händer däremellan? Så här går det till innan din e-handlade vara når dig.

1. Paketet hämtas upp

Paketet hämtas av en av våra chaufförer hos företaget du beställde varan ifrån. Därifrån körs det till en omlastningsplats där skåpbilar sammanstrålar för att lasta om alla paket i större lastbilar. Därefter körs de vidare till en av landets sex paketterminaler.

2. Paketet sorteras på en terminal

Alla paket lastas upp på en stor maskin, adresskorten läses av och paketen sorteras efter vart de ska – om ett paket exempelvis ska till Ystad sorteras det till terminalen i Malmö. Maskinerna sorterar upp emot 20 000 paket i timmen. Detta steg tar 5–10 minuter, därefter lastas paketen för att transporteras till nästa terminal.

3. Paketet färdas genom landet

För att transportera paketen till nästa terminal används lastbilar. För att spara på både miljö och pengar lastas bilarna med så lite luft som möjligt. Paketen staplas med de största och tyngsta paketen i botten.

4. Paketet sorteras på nytt

När paketet har levererats till nästa terminal sorteras det på nytt i maskin. Till skillnad från förra terminalen, där alla paket sorterades i tio olika riktningar, sorteras paketen nu i upp till 700 riktningar. Dessa motsvarar ett ombud, en skåpbil som ska till ett område där paketen ska levereras direkt till dörren, eller en större mottagare.

5. Paketet delas ut

Föraren lastar sin bil med de sorterade paketen och kör dessa till ett ombud alternativt levererar paketen direkt hem till din dörr.


Customer service