Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Robotar och människor ser till att brevet kommer fram

Mellan 5 och 7 miljoner brev postas i Sverige varje dag. De flesta når fram efter bara ett dygn. Men innan dess färdas breven många mil och sorteras flera gånger. Så här går det till – steg för steg.

1. Du postar brevet

Efter att du har stoppat ditt brev i den gula lådan, töms den i regel samma dag, se tömningstid på brevlådan. Brevbäraren kör posten till en omlastningsplats där skåpbilar sammanstrålar för att lasta om all post i större lastbilar. Därifrån körs posten till en av landets nio brevterminaler.

2. Brevet sorteras på en terminal

Alla brev ordnas i en maskin som sorterar breven tio gånger snabbare än en människa. Maskinen läser av all information på kuvertet och stämplar det med en kod. Koden är brevets id-handling och visar vilken destination det ska till. Brevet sorteras efter vart det ska – ska det till exempel till Alingsås, sorteras det till terminalen i Göteborg.

3. Brevet färdas genom landet

För att transportera breven till nästa terminal används tåg. De sorterade breven läggs i lådor som staplas på vagnar och därefter lastas på tåget.

4. Brevet sorteras på nytt

När breven har levererats till nästa terminal sorteras det på nytt i maskin. Till skillnad från förra terminalen, där alla brev sorterades i nio olika riktningar, sorteras breven nu i upp till 5 000 riktningar. Dessa riktningar motsvarar större kunder, brevbärare eller brevbärarkontor.

5. Brevet delas ut

När breven når brevbärarkontoret är en del redan sorterade i gångordning medan vissa måste sorteras för hand på kontoret. När det är klart lastar brevbäraren breven på en cykel, flakmoped eller en bil. Därefter åker brevbäraren ut på sin tur och levererar posten till din postlåda.

Customer service