Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Brevbärarens budskap: ”Hjälp oss genom att adressera rätt”

I dag sker nästan all brevsortering med maskiner och det har blivit allt viktigare att adressera rätt. Maskinerna kan läsa handstil, men blir förvirrade om vi människor är lite för kreativa på kuverten.

I dag sker nästan all brevsortering med maskiner och det har blivit allt viktigare att adressera rätt. Maskinerna kan läsa handstil, men blir förvirrade när vi människor är lite för kreativa på kuverten.

– Det är extra viktigt i juletid när miljontals julkort ska sorteras på väldigt kort tid, säger Bosse Andersson på PostNord.
Det första du behöver göra när det är dags att skicka ett brev är att se till att du har rätt adress och postnummer. Det låter som en självklarhet, men det är mycket som kan gå snett på vägen.

– Jag har sett många lustiga adresser genom åren, som ”Till mamma i gula huset bakom kiosken”. Eller de som skriver ”Till familjen Svensson, Drottninggatan 11” och hoppas att det ska komma fram, trots att det finns hundratals Drottninggator i Sverige. 

– Men på senare år är det som om folk glömt bort hur man adresserar ett vanligt brev, säger Bosse Andersson som jobbar på brevterminalen i Årsta utanför Stockholm.
I dag sker nästan alla brevsortering via stora sorteringsmaskiner. Fördelen är att de är snabba och effektiva, men de ställer vissa krav på oss som brevskrivare.

– Våra maskiner kan läsa handstil, men inte tolka beskrivningar. Det kan också uppstå problem när mottagaradress och avsändaradress står på samma sida av kuvertet, förklarar han.

Vet du hur man adresserar?

"Om avsändaradressen står på samma sida som adressen finns det en risk att maskinen läser den i stället och så skickas brevet tillbaka till avsändaren", förklarar Bosse Andersson som är instruktör på PostNords Årstaterminal.
"Om avsändaradressen står på samma sida som adressen finns det en risk att maskinen läser den i stället och så skickas brevet tillbaka till avsändaren", förklarar Bosse Andersson som är instruktör på PostNords Årstaterminal.

Alltid till höger

Enligt Bosse Andersson finns det några enkla regler att hålla sig till. Han tar fram ett stort vitt kuvert och visar hur lätt det är att skriva fel.
– Adressen ska bestå av tre rader. Om man plötsligt lägger in en blankrad, till exempel efter namnet, då blir inte maskinen lika observant på att läsa det som en adress, säger han.

– Om dessutom avsändaradressen står på samma sida av kuvertet då läser maskinen den i stället och så skickas brevet tillbaka till avsändaren.

Ett annat misstag vi människor gör är att skriva adressen till vänster i stället för till höger.
– Adressen ska alltid stå i nedre, högra hörnet. Det är där maskinen börjar leta först och söker sig sedan uppåt från höger till vänster.

Kött, julgåvor och usb-minnen. Här är sakerna som fastnar i brevsorteringen.

Kan inte läsa koden

Det börjar lacka mot jul och om några veckor väntar en julkortsboom. Ungefär 6 miljoner julhälsningar kommer att passera Årstaterminalen under en period av två veckor, vilket betyder nya utmaningar för Bosse och hans kollegor.
– Till jul är det många som kostar på sig röda kuvert, och det är ju väldigt fint men det är helt förkastligt för våra maskiner som då inte kan läsa den orangea sorteringskoden.
– Vi kommer också att råka ut för julkort som är formade som granar, renar eller är fulla med glitter. Ibland ser det ut som rena ”Stjärnornas krig” när man öppnar maskinen efter en dag, säger Bosse Andersson med ett skratt och tipsar:
– Vill man vara på den säkra sidan är det bra om man kuverterar de allra mest kreativa julkorten.

Brevdetektiverna tar över

När ett brev har en adress som varken maskiner eller människor lyckas tyda skickas det vidare till Enheten för saknade brev i Kiruna. Där jobbar Post- och telestyrelsens brevdetektiver, de enda personerna i Sverige som har laglig rätt att öppna brev. De tar sig an hundratusentals försändelser varje år i jakt på telefonnummer, namn eller andra ledtrådar som kan avslöja något om antingen avsändare eller mottagare.
– På Årsta i Stockholm hanterar vi ungefär 24 miljoner brev i månaden, och av dessa skickar vi runt 100 till Kiruna för vidare utredning. Det är med andra ord inte mycket vi inte klarar av att lösa själva, säger Bosse Andersson.

Att tänka på när du skickar brev eller paket

  • Skriv personens hela namn – inga förkortningar eller smeknamn
  • Postnumret består av fem siffror. Kontrollera att både adress och postnummer stämmer.
  • Skriv adressen i nedre högra hörnet.
  • Sätt frimärket i övre högra hörnet.
  • Skriv avsändare i övre vänstra hörnet på kuvertets baksida. Glöm inte att kryssa över.
  • Skickar du brev till ett annat land, glöm inte att skriva vilket land personen bor i.
  • Undvik till exempel röda eller svarta kuvert. De gör att maskinerna inte kan läsa den orangea sorteringskoden.
  • Skicka alltid hårda föremål i vadderade kuvert. Om du använder ett vanligt kuvert finns det en risk att det trasas sönder i sorteringsmaskinen.
Customer service