Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
PostNord-lastbil
Färre brev gör förändringar nödvändiga

Varannandagsutdelning – en framtida utdelningsmodell

Färre brev gör förändringar nödvändiga de kommande åren. Arbetet går vidare med att hitta en utdelningsmodell för framtiden.

Du kanske har hört ordet ”varannandagsutdelning”? I takt med att det skickas allt färre brev i Sverige pågår arbetet på PostNord med att utveckla en ny utdelningsmodell som möter den minskande efterfrågan på att skicka brev.

Om bara några år kommer vi endast att ha ett brev till vartannat hushåll att dela ut varje dag. Därför behövs en ny, ekonomiskt hållbar, utdelningsmodell. Den modell som PostNord tittar på är en modell där man som mottagare får vanlig post varannan dag, medan andra typer av försändelser som exempelvis Expressbrev och Varubrev delas ut varje dag.

I dagsläget finns inget och har heller aldrig funnits ett beslut om att gå över till utdelning varannan dag, men behovet av den här förändringen är tydligt för att PostNord ska kunna vara ett lönsamt företag på sikt. PostNord för dialog om detta med myndigheter och andra relevanta instanser.

Allt färre ser behov av att ta emot post varje dag. I en rapport som Post- och telestyrelsen har tagit fram ansåg bara fem procent av de tillfrågade att de hade behov av att få post utdelad till sig varje dag. Ungefär 20 procent tyckte att ett par gånger i veckan räcker och över 70 procent var nöjda med att få breven utdelade några gånger i månaden.

Kort om varannandagsutdelning
  • PostNord tittar på en ny typ av utdelningsmodell där mottagaren får vanlig post varannan dag.
  • Anledningen är att PostNord behöver möta den fallande efterfrågan på att skicka brev.
  • Det finns inga beslut fattade om att gå över i en ny utdelningsmodell med utdelning av post varannan dag.
Customer service