Jeans som hänger upp och ner på rad.

Så lyckas du med samlandet

Våra samlare sitter tillsammans inne på många års gedigen erfarenhet och slit. Här har de delat med sig av sina allra bästa tips för dig som kanske samlat ett tag men har svårt att hitta de där guldkornen – eller för dig som är helt ny och är sugen på att börja.

Läs på så du vet vad du letar efter

Att veta vad man letar efter är A och O, och därför måste man läsa på. Det här går att göra på en väldigt grundläggande nivå och vill man utöka sin efterforskning är möjligheterna i princip oändliga.

Det som är bra att ta reda på är saker som om föremålet är mer värt än vad det säljs för? Kommer den där klänningen från tidsperioden som den utges för att komma ifrån och hur känner man i så fall igen de tidstypiska detaljerna? Betyder den där naggen att vasen tappar massor i värde? För att veta det behöver du kunskap.

Beroende på vad du samlar på skiljer sig källorna till information men mycket finns såklart på internet. Så, börja där och utöka sedan din research vartefter du lär dig mer.

"Man kan kolla på gamla filmer, bläddra i modekataloger och inte minst läsa på internet – det finns massor av tips om hur man till exempel känner igen olika stilar och vad som är äkta vara."

Läs intervjun med Anna-Clara 

Kolla igenom allt så du inte missar något

Att samla handlar om att alltid hitta det där guldkornet längst in på en loppis eller djupt inne på säljsajterna. Men hur hittar man dem?

Det allra viktigaste är att kolla på allt – och det innebär verkligen allt. Lyft på varje pryl och scrolla genom varje sida oavsett hur många det är. Att inte begränsa sin sökning är också viktigt. Håller du den så bred som möjligt riskerar du inte att missa precis det där som du letar efter. Du ökar också dina fyndchanser eftersom den som säljer inte alltid vet att de sitter inne på ett fynd.

"När jag letar efter jeans skriver jag inte 'vintage jeans 70-tal' utan bara 'jeans'. Man får 8 000 träffar men om man inte kollar igenom allt missar man fyndet på sida 7 999. Man behöver vara tålmodig och uthållig."

Läs intervjun med Viktor

Håll uppe tempot

Detta hänger ihop med att kolla igenom allt – du behöver också leta kontinuerligt. Att vara frekvent i sitt samlande är avgörande annars kommer du att missa något.

Samlar du mestadels från internet behöver du ha konstant koll på vad som ligger ute på alla olika sajter. Letar du på loppisar gäller det också att vara först på plats eftersom antikhandlarna ofta hänger på låset för att hitta fynden.

"Jag skannar av auktions- och säljsajterna hela tiden och tittar noga på alla bilderna. Det är aldrig roligt att missa något och jag har ställt in bevakningar så jag får notiser när något dyker upp – på så sätt sparar jag lite tid."

Läs intervjun med Ulrika

Den perfekta samlingen?

Finns då den perfekta samlingen? Kanske, kanske inte enligt våra samlare. Visst finns det mer eller mindre kompletta samlingar men för dem är samlandet minst lika viktigt som själva samlingen.

"Samlar man på något som det bara finns tjugo exemplar av kan man ju bli klar men jag kommer aldrig att sluta. Jag älskar att jaga gamla vaser."

Se avsnittet med Ulrika 

"Ska du börja samla måste du gilla samlandet, inte bara själva prylen – då blir du ingen bra samlare. Det är minst lika roligt att leta som det är att få hem det."

Se avsnittet med Viktor

"Jag gillar tanken på att ha alla grejer som jag älskar – att vara nöjd med det och slå sig till rätta. Men, jag vill aldrig sluta leta."

Se avsnittet med Anna-Clara

Läs om allt du behöver tänka på när du hämtar ut föremålet du budat hem.