Anna-Clara i en av sina vintage-hattar.
Anna-Clara samlar på 1800-talsvintage

"Jag tror att många är trötta på den typ av konsumtion vi har i dag"

När Anna-Clara var 14 år klädde hon sig enbart i 40-talskläder och gjorde håret på 40-talsvis varje dag. I dag har hon utökat sitt samlande till allt mellan 1800-tal och 1970-tal. För henne är det viktigaste att sakerna hon köper har historia, en själ, och hon tror att fler kommer gå mot den här typen av mer hållbar konsumtion.

När Anna-Clara var 13 år såg hon en svartvit hollywoodfilm från 20-talet och blev förälskad. Hon började sy egna 20-talssmycken och snart kom hon in i en period då hon enbart klädde sig i 40-talskläder.
– Jag var väldigt strikt då – var tvungen att ha håret prick på 40-talsvis och alla kläder, smycken och skor skulle vara 40-tal. Det är skönt att jag har kommit från det lite nu, även om jag fortfarande mestadels klär mig i vintage.

Minns du första grejen du köpte?
– Inte allra första grejen, men jag minns första saken jag köpte över internet. Det var en svart 40-talsklänning men jag hade aldrig beställt något innan och den var ganska dyr så det kändes avlägset. Men sen fick jag den av mina föräldrar i julklapp! Det blev startskottet lite grann, en hel värld öppnade ju upp sig i och med att jag kunde beställa från nätet, säger hon.

Bygger upp en historisk helhet med sina föremål

Numera samlar hon inte enbart på kläder från 40-talet. Det är allt från möbler till inredning och kläder från 1800-talet och fram till 1970-talet. Att hon inte köper något mer modernt är för att hon vill att föremålen ska ha en själ – en historia att berätta.
– Det är kul att fantisera om. Hur gammal är den? Är den från Sverige? Vem har använt den och hur? Jag är väldigt intresserad av historia, speciellt vardagshistoria. Hur såg köken ut till exempel och hur påverkade det hur man lagade och åt mat? Jag försöker bygga upp den bilden jag ser framför mig, lite som ett pussel. De föremålen som jag samlar på berättar ofta mycket om hur det var att leva på tiden de kommer ifrån, och det är den historien jag vill komma åt, berättar hon.

Det blir inget från tidigare än 1800-tal?
– Nej, men det beror mest på att det i princip inte går att få tag på. Det äldsta jag sett till salu är från 1700-talet men jag skulle vilja ha äldre kläder också. Det hade varit kul med en 1400-talsklänning till exempel.

"Jag köpte den på loppis av kvinnan som koreograferat föreställningen på finska operan där klänningen hade använts."

Köpte balettklänning från 50-talet av koreograf på finska operan

Anna-Clara har många favoriter i sin samling men två saker står ut lite extra: en blå 40-talskappa och en balettklänning från 50-talet.
– Kappan beställde jag från USA och är troligen det dyraste jag köpt. Den är i otroligt gott skick och extremt välgjord – man ser att den har historia och att det ligger mycket kärlek i detaljerna. Den är också tidlös och hade lika gärna kunnat säljas i butik idag, säger hon och fortsätter: 
– Balettklänningen har en ganska speciell historia också. Jag köpte den på loppis av kvinnan som koreograferat föreställningen på finska operan där klänningen hade använts. Hon kunde berätta jättemycket så det blev extra kul att få köpa den av just henne.

Fler inser värdet i att konsumera mer hållbart

Anna-Clara fyndar både över nätet och på loppisar, men hon har börjat märka en skillnad i utbudet på sistone och känner att marknaden mer och mer går från andrahand till tredjehand, det vill säga att någon redan hittat det och insett värdet i det.
– Det är svårare att fynda eftersom säljarna har bättre koll på grejerna – vilket är lite tråkigt för mig men det är ju bra att fler börjar konsumera på ett mer hållbart sätt. Jag tror att många är trötta på den typ av konsumtion vi har i dag och har en längtan efter att sakerna man äger ska ha ett större värde, en historia. Någon har suttit och lagat en blus noggrant med sina händer. Man märker så tydligt den kärlek och omsorg som gått in i att göra ett plagg.

 

Se avsnittet med Anna-Clara

Tillbaka till Min passion