Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge
E-handla smartare i jul

Fem tips som gör dig till en smartare shoppare i jul

Att e-handla alla julklappar är bekvämt och enkelt, men det finns fallgropar. Här är fem tips som gör dig till en smartare nätshoppare.

Den 26 november drar julhandeln igång med Black Friday som start. Förra året passerade nästan 1,3 miljoner paket PostNords terminaler under rekorddygnet efter reahelgen. E-handeln har fortsatt att öka under året, och allt talar för stora mängder paket även i år.

Coronapandemin har ställt till det för världshandeln, och i dess spår ser vi bland annat brist på komponenter och transportkapacitet. Från olika håll har det varnats för långa leveranstider från andra länder och brist på vissa varor inför högsäsongen.

Om du gillar att köpa dina julklappar på nätet kan det med andra ord vara bra att börja i tid, och att shoppa smart! Titta extra noga på saker som på leveranstid, ångerrätt och returregler. Det finns också knep som förenklar uthämtningen av paket i julstressen. Du kan till exempel identifiera dig med BankID i PostNords app innan du hämtar ut paketet, eller skicka vidare avin till en kompis som då kan hämta ut i ditt ställe.

5 smarta e-handelstips

 1. Testa butiken

  Är webbutiken en ny bekantskap? Då kan det vara bra att kolla upp företaget lite. Ställ en fråga till kundtjänst innan köpet. Går det att få kontakt? Har företaget en gatuadress? Titta även på även vad sajten har för information om ångerrätten på sin webbplats. Var alltid misstänksam mot extremt billiga erbjudanden.


 2. Kolla upp utländska regler

  Många svenskar e-handlar från utlandet eftersom utbudet är stort och priserna låga, men det gäller att ha koll på reglerna. Om du e-handlar från Kina eller andra länder utanför EU tillkommer både moms och en avgift som måste betalas innan du får varorna. Ett undantag är sajten Wish som i ett samarbete med PostNord lägger på moms och avgifter direkt på priset. Köper du elektronik kan det vara bra att kolla att produkten är kompatibel med svenska standarder. Tänk också på att leveranstiderna kan vara långa. 3. Undvik kö med Mobilt BankID
  Du kan numera legitimera dig med mobilt BankID via PostNords app innan du hämtar dina paket. Gör det redan hemma så går allt snabbt och smidigt hos ombudet. Om du legitimerat dig via appen kan du också skicka vidare avin till en kompis eller familjemedlem som kan hämta ut paketet om du själv fått förhinder. Ett annat tips är att hämta paketen en annan tid än mellan klockan 17 och 19 då det ofta är högtryck på paketutlämningen.

 4. Ångra dig rätt
  När du handlar på nätet inom EU har du 14 dagars ångerrätt. Ångerfristen börjar löpa dagen efter du tagit emot varan. Du behöver kunna bevisa att du har ångrat dig inom ångerfristen samt skicka tillbaka varan till företaget. Ångerrätten gäller inte för alla sorters köp. Du har till exempel ingen ångerrätt när du köper en resa eller en specialtillverkad produkt på nätet. Tänk också på att om du betalar dina varor i förskott, förlorar du ditt bästa påtryckningsmedel som konsument – nämligen att hålla inne betalningen.

 5. Handla begagnat
  Second hand är trendigt. Det finns mängder av märkeskläder, prylar och accessoarer att fynda på nätet. Men tänk på att när du handlar av en privatperson, exempelvis på Blocket, kan du inte ångra dig på samma sätt som om du handlar av ett företag. För att ångerrätt ska gälla måste du och säljaren ha kommit överens om det innan köpet.