Massor av paket i en bur på terminal.
E-handla smartare i jul

Fem tips som gör dig till en smartare shoppare i jul

Att e-handla alla julklappar är bekvämt och enkelt, men det finns fallgropar. Här är fem tips som gör dig till en smartare nätshoppare.

Den 27 november drar julhandeln igång med Black Friday som start. Förra året passerade en miljon paket PostNords terminaler under reahelgen. I år förväntas paketmängderna slå alla rekord.

Enligt PostNords prognos kommer Black Friday-volymerna att öka med 30 procent, jämfört med 2019. Men det kan bli mycket mer. Coronapandemin har gjort det svårare än någonsin att förutse konsumenternas beteende. Om läget i världen förvärras kommer många att fortsätta undvika fysiska butiker och då blir ökningen i e-handeln sannolikt större än väntat.

Om du gillar att köpa dina julklappar på nätet kan det med andra ord vara bra att börja i tid, och att shoppa smart! Titta extra noga på saker som på leveranstid, ångerrätt och returregler. Det finns också knep som förenklar uthämtningen av paket i julstressen. Du kan till exempel identifiera dig med BankID i PostNords app innan du hämtar ut paketet, eller skicka vidare avin till en kompis som då kan hämta ut i ditt ställe.

5 smarta e-handelstips

 1. Testa butiken

  Är webbutiken en ny bekantskap? Då kan det vara bra att kolla upp företaget lite. Ställ en fråga till kundtjänst innan köpet. Går det att få kontakt? Har företaget en gatuadress? Titta även på även vad sajten har för information om ångerrätten på sin webbplats. Var alltid misstänksam mot extremt billiga erbjudanden.


 2. Kolla upp utländska regler

  Många svenskar e-handlar från utlandet eftersom utbudet är stort och priserna låga, men det gäller att ha koll på reglerna. Om du e-handlar från Kina eller andra länder utanför EU tillkommer både moms och en avgift som måste betalas innan du får varorna. Ett undantag är sajten Wish som i ett samarbete med PostNord lägger på moms och avgifter direkt på priset. Köper du elektronik kan det vara bra att kolla att produkten är kompatibel med svenska standarder. Tänk också på att leveranstiderna kan vara långa. 3. Undvik kö med Mobilt BankID
  Du kan numera legitimera dig med mobilt BankID via PostNords app innan du hämtar dina paket. Gör det redan hemma så går allt snabbt och smidigt hos ombudet. Om du legitimerat dig via appen kan du också skicka vidare avin till en kompis eller familjemedlem som kan hämta ut paketet om du själv fått förhinder. Ett annat tips är att hämta paketen en annan tid än mellan klockan 17 och 19 då det ofta är högtryck på paketutlämningen.

 4. Ångra dig rätt
  När du handlar på nätet inom EU har du 14 dagars ångerrätt. Ångerfristen börjar löpa dagen efter du tagit emot varan. Du behöver kunna bevisa att du har ångrat dig inom ångerfristen samt skicka tillbaka varan till företaget. Ångerrätten gäller inte för alla sorters köp. Du har till exempel ingen ångerrätt när du köper en resa eller en specialtillverkad produkt på nätet. Tänk också på att om du betalar dina varor i förskott, förlorar du ditt bästa påtryckningsmedel som konsument – nämligen att hålla inne betalningen.

 5. Handla begagnat
  Second hand är trendigt. Det återvunna plagget är Årets julklapp 2018 och det finns mängder av märkeskläder, prylar och accessoarer att fynda på nätet. Men tänk på att när du handlar av en privatperson, exempelvis på Blocket, kan du inte ångra dig på samma sätt som om du handlar av ett företag. För att ångerrätt ska gälla måste du och säljaren ha kommit överens om det innan köpet.

Viktiga datum att hålla reda på i jul

27 november
Black Friday betraktas som startskottet för julhandeln.

6 december
Utrikes brev och försändelser utanför EU måste skickas senast 6 december om man vill att de ska komma fram till jul.

11 december
Utrikes brev och försändelser inom EU måste skickas senast 11 december om man vill att de ska komma fram innan jul.

16 december
Sista datum för att skicka julkort och brev med julfrimärke.

21 december
Använder du vanliga inrikes frimärken, eller skickar med appen Riktiga Vykort, gäller den 21 december. Det är också sista datum för att skicka inrikes paket.

28 december
Sista datum för att hälsningar ska komma fram innan nyår.