Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
Julhandeln rivstartar i helgen, med Black Friday som startskott. E-handlarna tror på rekord då svenskarna spås handla för 6,5 miljarder kronor under ett dygn. Foto: Magnus Liam Karlsson.
E-handla smartare i jul

Fem tips som gör dig till en smartare shoppare i jul

Att e-handla alla julklappar är bekvämt och enkelt, men det finns fallgropar. Här är fem tips som gör dig till en smartare nätshoppare.

Svenskarna spås handla för 6,5 miljarder kronor under Black Friday. Det är en ökning med 22 procent jämfört med förra året. Enligt PostNords prognoser kommer över 900 000 paket att passera paketterminalerna under helgen, vilket är rekord.

– Det här är ett av årets roligaste, men också intensivaste dygn i e-handeln. Alla är på tårna, e-handlarna, transportörerna och alla ombud, säger PostNords Sverigechef Annemarie Gardshol.

En riktig tomteverkstad

För att säkra leveranserna och minska flaskhalsarna har PostNord satt in extra åtgärder från Black Friday ända fram till julafton. Förutom två nya terminaler för paket har företaget tagit in 3 000 extra medarbetare under perioden.
– Vi har paketsortering och upphämtning sju dagar i veckan. Vi kör extra transporter, har ökat antalet serviceställen och öppnar även tillfälliga ombud. Det är en riktig tomteverkstad – allt för att paket och julklappar ska komma fram så snabbt och säkert som möjligt, säger Carin Blom som är PostNords detaljhandelsexpert.
 
Så säkrar PostNord leveranserna i jul.

Över 900 000 paket kommer att passera PostNords terminaler, bara under den kommande helgen. Foto: Magnus Liam Karlsson.
Över 900 000 paket kommer att passera PostNords terminaler, bara under den kommande helgen. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Var tredje klapp

Enligt PostNords julhandelsprognos kommer mer än var tredje julklapp, 36 procent, att köpas på nätet i år. Det kan jämföras med julhandeln 2014, då 24 procent av julklapparna handlades online.
– Allt fler svenskar handlar på nätet, och extra mycket inför julen. Då kan det vara bra att titta lite extra noga på saker som ångerrätt eller returregler. Det finns också knep som sparar tid. Till exempel är det nog inte alla som känner till att man kan identifiera sig med BankID i PostNords app innan man hämtar ut paket, säger Carin Blom.

Hämta paketet med mobilt BankID. Läs mer om hur det fungerar.

Här är 5 tips till dig som vill shoppa lite smartare

 1. Testa butiken
  Är webbutiken en ny bekantskap? Då kan det vara bra att kolla upp företaget lite. Ställ en fråga till kundtjänst innan köpet. Går det att få kontakt? Har företaget en gatuadress? Titta även på även vad sajten har för information om ångerrätten på sin webbplats. Var alltid misstänksam mot extremt billiga erbjudanden.

 2. Kolla upp utländska regler
  Många svenskar e-handlar från utlandet eftersom utbudet är stort och priserna låga, men det gäller att ha koll på reglerna. Om du e-handlar från Kina eller andra länder utanför EU tillkommer både moms och en avgift som måste betalas innan du får varorna. Ett undantag är sajten Wish som i ett samarbete med PostNord lägger på moms och avgifter direkt på priset. Köper du elektronik kan det vara bra att kolla att produkten är kompatibel med svenska standarder. Tänk också på att leveranstiderna kan vara långa.

 3. Undvik kö med mobilt BankID
  Du kan numera legitimera dig med mobilt BankID via PostNords app innan du hämtar dina paket. Gör det redan hemma så går allt snabbt och smidigt hos ombudet. Om du legitimerat dig via appen kan du också skicka vidare avin till en kompis eller familjemedlem som kan hämta ut paketet om du själv fått förhinder. Ett annat tips är att hämta paketen en annan tid än mellan klockan 17 och 19 då det ofta är högtryck på paketutlämningen.

 4. Ångra dig rätt
  När du handlar på nätet inom EU har du 14 dagars ångerrätt. Ångerfristen börjar löpa dagen efter du tagit emot varan. Du behöver kunna bevisa att du har ångrat dig inom ångerfristen samt skicka tillbaka varan till företaget. Ångerrätten gäller inte för alla sorters köp. Du har till exempel ingen ångerrätt när du köper en resa eller en specialtillverkad produkt på nätet. Tänk också på att om du betalar dina varor i förskott, förlorar du ditt bästa påtryckningsmedel som konsument – nämligen att hålla inne betalningen.

 5. Handla begagnat
  Second hand är trendigt. Det återvunna plagget är Årets julklapp 2018 och det finns mängder av märkeskläder, prylar och accessoarer att fynda på nätet. Men tänk på att när du handlar av en privatperson, exempelvis på Blocket, kan du inte ångra dig på samma sätt som om du handlar av ett företag. För att ångerrätt ska gälla måste du och säljaren ha kommit överens om det innan köpet. Läs mer på hallakonsument.se.

Fakta: Viktiga datum att hålla reda på i jul

23 november
Black Friday infaller och julhandeln startar.

14 december
Sista dagen att skicka brev och kort med julfrimärke som läggs på en vanlig brevlåda.

16 december
Sista dagen att skicka brev och kort med julfrimärke som läggs på en röd julkortsbrevlåda eller en gul brevlåda med söndagstömning.


19 december

Sista dagen att skicka inrikespaket som ska komma fram före jul. Sista dagen att skicka julkort via appen Riktiga Vykort.


20 december

Sista dagen att skicka varubrev, expresspaket och pallar som ska komma fram före jul.


27 december

Sista dagen för alla slags leveranser, som ska komma fram före nyår.

Customer service