En portokod skrivs i högra hörnet på ett kuvert.

Nu kan du köpa porto när och var som helst

Under våren introducerade PostNord Sverige portokoder, ett nytt betalsätt för brev. Med portokoder är det ännu mer tillgängligt att köpa porto till brev, när och var som helst. Portokoder kan köpas genom PostNords app och verktyget Skicka Direkt.

I en vardag där många väljer att handla online är det viktigt att kunna möta kunden där den befinner sig. Därför lanseras vi nu portokoder, ett nytt digitalt sätt att köpa porto för brev som innehåller dokument eller varor på upp till två kilo. Betalsättet ska ses som ett digitalt komplement till det fysiska frimärket. Ett lättillgängligt och smidigt sätt att köpa porto, helt enkelt.

Köp portokoden via PostNords webbplats

Portokoder kan köpas på webben genom verktyget Skicka Direkt eller genom PostNords app. Du betalar med Swish, kort eller direktbetalning via bank. Koden får du direkt tillsammans med ett kvitto. Portokoden ska skrivas för hand uppe i det högra hörnet på brevet, allt du behöver är en penna.

Posta i brevlåda eller lämna in hos ombud

Inom EU kan portokoder användas till att skicka både dokument och varor, utanför EU går de bra att använda till dokument. Att posta ett brev med en portokod sker precis som vanligt i en av våra gula eller blå brevlådor eller genom att lämna in det hos ett postombud. Försändelsen delas ut till mottagarens postlåda eller skickas till närmaste ombud vid behov.

Om portokoder

  • Består av tolv tecken.
  • Skrivs för hand i övre högra hörnet på försändelsen.
  • Fyra tecken per rad, tre rader.
  • Skrivs med versaler i svart eller blått.
  • Köps digitalt på webben eller i appen.
  • Max 50 gr kostar 13 kronor.
  • Finns i viktintervall upp till 2 kg.