Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge
Artiklar/Konsument

Julkorten före Jenny Nyströms tid

I mitten av 1800-talet dök världens första julkortet upp, skapat av britten John Callcott Horsley. Men det handlade inte om tomtar i snö – i stället var det familjefirande och välgörenhet som stod i centrum.

”A Merry Christmas and a Happy New Year to You”. Så löd texten på världens första julkort, framtaget av britten John Callcott Horsley år 1843. Kortets illustration visar en familj som höjer en skål åt mottagaren, och i bakgrunden syns pågående välgörenhet, där mat och kläder ges till fattiga.

Julkort för att fira den kommande våren

I de tidiga julkorten fanns varken snö eller religiösa motiv, utan dessa pryddes snarare av blommor, feer och andra fantasifulla motiv för att påminna mottagaren om att våren var på väg. Fenomenet med julkort spred sig snabbt bortom de brittiska gränserna, och snart fick tyskar, danskar och så småningom även svenskar julhälsningar på kolorerade vykort.

Svenska julkort inspirerades av tyska tomtar

De första julkorten i Sverige var importerade från Tyskland och hade lite annan karaktär än de brittiska motsvarigheterna. Dessa visade nämligen främmande tyska jultraditioner som julgran, jultomte och julklappar till barnen – något som i dag är lika självklart för oss som att man inte får ta från det undre lagret i chokladasken.

Jenny Nyström ändrade allt

Men det var först när Axel Eliasson startade sin verksamhet 1890 som den inhemska, svenska julkortsproduktionen drog i gång. Sju år senare kom han att lägga en beställning som skulle få stor betydelse: det var nämligen då han gav en från Paris nyss hemkommen Jenny Nyström i uppdrag att avbilda den svenska julen – vilket så här 600 julkortsmotiv senare är en av de allra största influenser vi haft för utformningen av vårt julfirande.

Besök Postmuseums digitala julkortsutställning

I början av julkortens historia hittar man inga kvinnliga tomtar men efter hand dyker de upp. Här har vi en tomtenissa som sprider lycka och klappar, av Margit Broberg. Julkortet är skickat 1936.