Livsviktig logistik

Video

Med 18 000 paket om dagen till sjukhus, äldreboenden och privatpersoner är det ingen överdrift att kalla OneMeds logistik livsviktig. Flera av företagets smarta lösningar frigör resurser i vården. Nu är OneMed nominerat till PostNord Logistics Award.

 

OneMed är en komplett leverantör, en ”one stop shop”, för förbrukningsvaror till vårdsektorn. Det inkluderar allt från enklaste engångshandske till operationskit och andra avancerade hjälpmedel.

När sjukvården slipper att lägga tid på att upphandla produkter från många olika leverantörer frigörs resurser och man kan ägna mer tid åt patienterna istället, menar OneMed.

”Logistikfunktionen är hjärtat i vår verksamhet. Under senare år har vi gjort stora förändringar för att optimera alla delar i kedjan, bland annat genom centralisering av inköp och lager. Det har kraftigt ökat leveransförmågan och vår konkurrenskraft”, säger Gabriel Sjöholm, distributionschef på OneMed Sverige.

Läs mer: Hitta anpassade logistiklösningar för just ditt företag

Idag läggs avsevärt fler ordrar med mindre kvantiteter. Det beror på att kunderna beställer utifrån sin konsumtion istället för till egna välfyllda lager.

En innovation som stödjer den utvecklingen är en VMI-lösning, ett automatiserat påfyllningssystem. Det kan exempelvis handla om hyllsystem på en vårdcentral eller avdelning på ett sjukhus. Hyllsystemen är uppbyggda med tydliga beställningspunkter. När ett av två fack med en produkt är slut behöver man bara dra ett kort med en NFC-tagg i en läsare för att en beställning av produkten ska skickas till OneMed.

Andra tjänster som OneMed erbjuder är inbärning av produkter till ett specifikt förråd, på till exempel ett äldreboende, eller kundanpassad packning av produkter på speciella sjukhusvagnar som passar in i sjukhusens interna logistik.

Allt syftar till att personal inom vården ska minimera den tid de lägger på administration och hantering av förbrukningsartiklar.

Ett annat exempel är hur ett sofistikerat systemstöd för leveranser till privatmottagare, som vårdas i hemmet, används för att snabbt identifiera en eventuell avvikelse i transportledet. Om leverans inte har kunnat ske används systemet för att fånga upp detta i realtid, varpå kunden kontaktas för avstämning av orsak och för att snabbt lösa en ny utkörning.

”Vi identifierar avvikelsen i ett tidigt skede. Det innebär att vi kan kontakta kunden redan innan han eller hon saknar hjälpmedlet.”, säger Gabriel Sjöholm.

Läs mer: Här premieras Sveriges bästa logistiklösningar

PostNord Logistics Award är Sveriges ledande logistikpris för att uppmärksamma och premiera framgångsrika logistiklösningar. Fyra företag är nominerade: Scania, Gina Tricot, OneMed och SKF. Vinnaren utses 8 mars i samband med ett logistikseminarium på PostNords huvudkontor i Solna.

Därför nomineras OneMed

Med en logistik och ett varuförsörjningserbjudande som effektivt förser vårdsektorn med ett extremt brett sortiment av förnödenheter har en unik marknadsposition etablerats. Logistiken präglas av hög tillgänglighet, snabba leveranser och en rad värdeadderande tjänster som avlastar deras kunder genom att minimera logistikarbetet i vården.

​Fakta: OneMed

​OneMed, som bildades 2006, levererar tjänster, stödsystem och produkter till hälso- och sjukvården i Europa.

​OneMed har över 50 000 produkter som täcker hela hälso- och sjukvårdens behov av förbrukningsmateriel. Den svenska vården köper förbrukningsartiklar för åtta miljarder kronor varje år.

​OneMeds distribution sker från centrallagret i Göteborg eller satellitlagret i Härnösand. Övriga orter där OneMed Sverige bedriver verksamhet är Malmö och Stockholm.

Publicerat 4 mars 2016