DNA-sprayen som avslöjar pakettjuvarna

Video

Osynlig spray minskade inbrotten med 50 procent. "Tjuvarna ska inse att det inte är någon idé att ge sig på oss".

MärkDNA är en modern, osynlig stöldskyddsmärkning som finns i flera varianter. En av dem är spray. Det är den som företaget SmartWater installerar i PostNords distributionsfordon. Sprayen utlöses när någon gör inbrott i fordonet och gärningsmannen blir helt enkelt duschad.

Säkerhet är ett nyckelord i leveranser och MärkDNA tar arbetet till en ny nivå. MärkDNA är en modern, osynlig stöldskyddsmärkning som finns i flera varianter. En av dem är spray. Det är den som företaget SmartWater installerar i PostNords distributionsfordon.

– Sprayen är i princip omöjlig att få bort. Den fastnar på huden och tränger in i kläder. Plötsligt kan man knyta en tjuv till ett inbrott som skett för en vecka sedan utan att tidigare ha sett någon koppling mellan tjuv och brottsplats, säger Alexis Larsson, chef Säkerhet och Reklamationer på PostNord.

– Tjuvarna ska inse att det inte är någon idé att ge sig på oss.
Sprayen utlöses när någon gör inbrott i fordonet och gärningsmannen blir helt enkelt duschad. Sprayen träffar också godset.
När gärningsmannen och godset har träffats av DNA-sprayen så kan de spåras av hundar och sprayen är synlig under UV-ljus.

– När den här sprayen sitter på en gärningsman skulle jag se det som nästan omöjligt att förklara bort, säger polisen Robert, inspektör och hundförare.

Appen som hjälper dig att hålla reda på dina paket.

PostNord, som varje år levererar cirka 130 miljoner paket och 5,2 miljarder brev totalt i Norden, har kommit långt i sitt säkerhetsarbete. Bland annat är företagets chaufförer utrustade med personlarm, fordonen försedda med högsäkerhetslås, samtidigt som värdefullt gods som mobiltelefoner eller surfplattor med IMEI-nummer spärras om de stjäls, vilket gör att dessa blir värdelösa.
 
Efter att rånsprayen installerades kom resultaten snabbt. Under första halvåret 2016 minskade antalet inbrott i Stockholmsområdet med 50 procent, jämfört med samma period 2015, och i de områden PostNord använder tekniken håller trenden i sig.

– Med tanke på hur många tusen av PostNords fordon som rör sig ute i samhället varje dag är incidenterna förhållandevis få. Vi utvecklar ständigt vårt säkerhetsarbete. Det handlar om att hela tiden ligga steget före de kriminella.

Fakta: Så skyddas ditt gods av PostNord

  • Chaufförer hanterar inte kontanter.
  • Chaufförer är utrustade med personlarm.
  • Extra kraftiga lås, som låses automatiskt, har installerats i fordon.
  • Alla mobiltelefoner, surfplattor och modem med IMEI-nummer spärras och blir helt värdelösa vid eventuell stöld. Åtgärden är ett resultat av ett samarbete med samtliga mobiloperatörer.
  • Lastbärare, trailers och växelskåp är utrustade med gps-utrustning som larmar vid otillåten dörröppning och följer upp bilarnas rutter och transportvägar.
  • All personal genomgår en grundläggande säkerhetsutbildning vid anställning, chaufförer får dessutom en utökad säkerhetsutbildning.