Stadium

Tusentals kunder strömmar samtidigt till Stadiums butiker när den första snön faller. Och sportkedjan klarar anstormningen – tack vare ett flexibelt samarbete med PostNord.

Vintertid betyder högsäsong för Stadium. Alla slags vinterprylar – snowboards, skidkläder, kälkar, skridskor och skidor – formligen flyger av hyllorna.

Men i spåren av kundtillströmningen har en logistisk utmaning uppstått. När en snowboard säljs måste en ersättningsbräda vara på plats dagen därpå. Annars kan de ta slut i butiken. Svaret på utmaningen finns strax utanför Norrköping, där Stadiums distributionscentral, DC, ligger. För att klara uppdraget har Stadium sedan flera år tillbaka ett nära samarbete med PostNord för transporter från DC till butik.

– Vi brukar säga att vi är mer väderberoende än konjunkturberoende, och då är det bra att jobba med ett pålitligt logistikföretag. En av deras styrkor är flexibiliteten och förmågan att klara stora volymer på kort varsel, säger Daniel Johansson, Stadiums logistikchef.

När Stadiums butiker stänger för dagen, får medarbetarna på DC i Norrköping veta vilka varor som ska skickas ut till kedjans butiker nästa dag. De packas och förses med en streckkod som möjliggör spårning. Senare på eftermiddagen hämtas de av PostNord.

Tidigare tog butikerna emot varuleveranser från en mängd olika leverantörer från klockan 07.00 på morgonen till klockan 16.00 på eftermiddagen. Det innebar att personalen låstes upp med hantering av varor. Nu får butikerna bara en leverans om dagen, vilket gör att varorna finns på hyllan när butiken öppnar och personalen kan lägga fokus på att sälja i stället för att plocka upp varor.

Eftersom det går så snabbt att få ut varorna behöver Stadium inte ha några stora lager vid butikerna längre. I stället står PostNord för ett slags rullande lager, i och med att Stadiums transportsystem är nära sammanlänkat med PostNords.

– Vi har över huvud taget ett väldigt nära samarbete. Ibland pratar jag mer med Monica på PostNord än med min egen fru, säger Daniel Johansson och skrattar.

Vill du diskutera logistik?

Kontakta oss så berättar vi mer.

Kontakta oss