Artiklar/E-handel

Svenskarnas e-handelsfavoriter

Svenskarna e-handlar som aldrig förr och många nätshoppar mer än en gång i veckan. Men frågan är vad som klickas hem allra mest?

När konsumenterna får välja sina favoriter bland e-handelsföretagen är det framförallt två branscher som är välrepresenterade. Modebranschen har sex företag på topp tjugo-listan, medan böcker, hemelektronik och skönhet/hälsa har två var. Läkemedel och apoteksvaror är mest populärt. Här växer e-handeln snabbast just nu och med hela 36 procent i årstillväxt blev branschen 2019 års vinnarbransch. I dag erbjuder de flesta apotekskedjorna e-handel och det finns dessutom tre renodlade e-handelsaktörer. Apotea är en av dessa och också det företag som hamnar högst upp på listan, med råge. 

Överlägset mest framgångsrik bland utlandsaktörerna är tyska Zalando, som ligger kvar på en andraplats. Vissa branscher lyser däremot med sin frånvaro, plåster och hudkräm verkar mer populärt än filmjölk och konserver. Dagligvaruhandeln tar endast en plats, med Matsmart som hamnar på plats 16. Men högst troligt kommer vi att se fler mataktörer på listan nästa år. Allt fler konsumenter jobbar hemifrån, rekommenderas stanna hemma och shoppar därför gärna maten hem till dörren.

Svenskarnas e-handelsfavoriter topp 10

Källa: E-barometern Årsrapport 2019
  1. Apotea
  2. Zalando
  3. Cdon
  4. Adlibris
  5. HM
  6. Tradera
  7. Webbhallen
  8. Amazon
  9. Boozt
  10. Bokus