Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Import – ta emot från ett land utanför EU

Här hittar du som företag information om vad som gäller när du tar emot brev, paket och pall från andra länder eller importerar varor.

​Med import menas i tullsammanhang, att en vara tas in från ett land utanför EU – även från de länder som räknas som EU:s skatteområden eller punktskatteområden.

Varan ska förtullas innan den kan användas eller säljas vidare.

Redovisningen av importmoms för dig som har ett momsregistrerat företag

Den 1 januari 2015 flyttades redovisningen av importmoms från Tullverket till Skatteverket. Det innebär att du som företagare själv redovisar importmoms i momsdeklarationen och gör inbetalningen till Skatteverket.

Tullverket fattar tulltaxeringsbeslut och ansvarar för kontroll av uppgifter. Ett ”monetärt tullvärde” för importmomsen fastställs av Tullverket.

  • För företag som idag har tullkredit hos Tullverket skickas det monetära tullvärdet ut via tullfakturan från Tullverket.
  • Företag som inte har tullkredit hos Tullverket, kan enklast och snabbast hämta underlaget för importmomsen och det monetära underlaget på tullverket.se/minasidor.

Om du istället vill ha underlag från oss till momsredovisningen, skickar du de tull-id du önskar information om till tullkundtjanst@postnord.com.

Företag som inte är momsregistrerade och privatpersoner berörs inte. För mer information se tullverket.se eller skatteverket.se.

Priser exkl. moms för privat och företag

Importdeklaration privat​
(Deklarerat varuvärde under 1500 kr)

​60 kr (75 kr inkl. moms)

Importdeklaration privat​
(Deklarerat varuvärde 1500 kr eller över)

100 kr (125 kr inkl. moms)

Importdeklaration företag​

220 kr

Förenklat deklarationsförfarande​

125 kr

2-stegsförtullning​

220 kr​

Omprövning privat​

100 kr (125 kr inkl. moms)​

Omprövning företag​

220 kr​

 

Customer service