Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Zain, 22 år, jobbar som lastbilschaufför på PostNord.

Transkript

22-åriga Zain om flykten till Sverige – ”Allt handlar om att lära sig språket”

Han pratar bred västerbottniska, älskar sitt jobb som lastbilschaufför och ska bli pappa för första gången efter sommaren. Men Zain, 22, har en livshistoria som få jämnåriga Skellefteåbor kommer i närheten av.

För nio år sedan kom Zain som flykting till Sverige. Han minns dagen som igår. Det var den 8 maj 2009 och första gången som Zain och hans syskon såg snö.

– Vi tyckte att det var så kallt i Sverige men det var ändå som att komma ut från ett helvete och in i himlen. Hellre kyla än krig, säger Zain.
Hemma i Irak var det kaos och familjen bestämde sig för att fly. De hamnade först i Syrien men Zains pappa, som ville skapa en bättre framtid för sin familj, reste iväg. När han kom tillbaka efter ett år hade han ordnat uppehållstillstånd i Sverige och en liten etta utanför Skellefteå.

Tog ansvar för språket

Zain var 13 år när han kom till Sverige. Han tog tidigt eget ansvar för språket. Lyssnade på ljudböcker, tvingade familjen att prata svenska hemma, tittade på svensk tv och framför allt – skaffade en egen hobby.

– Jag har alltid gillat fotboll så jag sökte upp ett lag där ingen pratade arabiska. Då blev jag tvungen att prata svenska och upptäckte en annan sida av språket. Bara det att jag direkt lärde mig ordet ”boll”, säger han förtjust.

Customer service