Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
Guldtjuvarna tar paket från PostNords bil
Tjuvarna togs på bar gärning

"Vi är beredda att gå långt för att skydda kundernas gods"

Mitt på blanka dagen slog inbrottsligan till mot PostNords distributionsbil – lastad med värdefulla leveranser av smycken. Men den här gången valde de fel bil. PostNords säkerhetsavdelning hade riggat bilen med kameror och kunde ta tjuvarna på bar gärning.

Det var i slutet av sommaren som två män, klädda som hantverkare, bröt sig in i en av PostNords distributionsbilar som var lastad med leveranser av smycken och mobiltelefoner. Bilen stod parkerad vid ett köpcentrum i norra Storstockholm och föraren var tillfälligt iväg för att leverera paket till butikerna. Vad de två männen inte visste om var att bilen var riggad med fyra kameror och att två utredare på PostNord följde allt som skedde. Ytterligare två utredare befann sig dessutom i närområdet i varsin bil. Även PostNords säkerhetschef Alexis Larsson var i området med en kollega för att leta efter gärningsmännen – som hade en vecka av flera inbrott bakom sig.

– Utredarna på huvudkontoret meddelade att männen bröt sig in i bilen och ringde samtidigt polisen. Vi skyndade oss dit och tog tjuvarna på bar gärning. Sen tog polisen över själva gripandet, säger Alexis Larsson.

”Vi är beredda att gå långt för att skydda kundernas gods”

Gärningsmännen tillhör en kriminell liga som PostNords säkerhetsavdelning har spanat på en längre tid. Inbrott i distributionsfordon har varit en utmaning för hela branschen under många år, i synnerhet i Stockholmsområdet. På grund av den spaning och incidentanalys säkerhetsavdelningen gör har de en tydlig bild av vilka grupperingar av kriminella som utför inbrotten. 

– Polisen har inte resurser till att genomföra de utredningar vi har behov av och då tvingas vi göra den här typen av insatser. Ett av våra viktigaste uppdrag är att skydda kundernas gods och vi är beredda att gå väldigt långt för att göra det. Vårt säkerhetsarbete är överlägset vassast i branschen, säger Alexis Larsson.

Vilka risker finns det med en sådan här insats? 

– I det här fallet är det skador på tredje person eller skador på personal som man är mest orolig för. Men inför varje insats gör vi en riskbedömning och på plats gör vi en situationsanpassad bedömning.

Customer service