Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
”Det bästa med jobbet är att människor blir så glada när vi kommer, och extra glada blir de kring jul. Då kanske vi har med oss julkort eller paket från barnbarnen”, säger Maria Johansson Ebermark som är lantbrevbärare i Pajala. Foto: Jakob Arevärn.
"Det bästa med jobbet är att alla blir så glada."

Hon har Sveriges längsta brevbärarrunda

Sträckan är 300 kilometer lång och antalet hushåll 150. Maria Johansson Ebermark är brevbärare i Pajala och har Sveriges längsta posttur.
 – Jag tror inte att någon skulle kunna bo här om inte lantbrevbäringen fanns, säger hon.

I Pajala turas fyra lantbrevbärare om att köra Sveriges längsta posttur som är 30 mil lång och tar runt 5–6 timmar att köra beroende på vädret. Den passerar orter som Pissiniemi, Muodoslombolo och Muoniovaara, och om det inte vore för Maria Johansson Ebermark och hennes kollegor skulle vissa av de boende inte ha någon kommunikation med omvärlden alls.
– Många som bor här är äldre och har inte internet, eller ens en dator. Det går ingen busslinje på sträckan och i vissa byar finns det bara ett enda hus. Vi är livsnerven, säger Maria Johansson Ebermark.
 
Kolla in PostNords julkalender. Bakom varje lucka gömmer sig en ny medarbetare varje dag fram till jul.

Blir bjuden på kaffe

Med sig på turen har hon post, e-handlade varor och mat som hemtjänsten skickar med till de boende. Även mediciner kan kunderna få hemlevererade från de utlämningsställen som finns efter linjen.
– Det bästa med jobbet är att folk blir så glada när vi kommer. Om jag skulle stanna och dricka kaffe varje gång någon vill bjuda hade det varit en kämpig runda, skrattar hon.

Maria berättar om en farbror som sätter ut en termos och en påse småkakor i brevlådan ungefär en gång i månaden.
– Det är väldigt uppskattat. Jag brukar stanna efter vägen och ta en snabb fika. Dagen efter får han tillbaka en diskad termos.

Maria Johansson Ebermark har Sveriges längsta posttur. Rundan är 300 kilometer lång och på vissa delar av sträckan finns ingen mobiltäckning. ”Man måste vara självständig och klara av att vara ensam”, säger hon om jobbet. Foto: Jakob Arevärn.
Maria Johansson Ebermark har Sveriges längsta posttur. Rundan är 300 kilometer lång och på vissa delar av sträckan finns ingen mobiltäckning. ”Man måste vara självständig och klara av att vara ensam”, säger hon om jobbet. Foto: Jakob Arevärn.

Kylan är värst

Att köra 300 kilometer i glesbygd varje enskild postrunda ställer särskilda krav på föraren.
– Du måste klara av att vara ensam långa perioder, men samtidigt vara alert eftersom det kan hända något på vägen, till exempel att det rusar ut ett vilt. Ibland ser man inte en människa på 7–8 mil och det finns inte mobiltäckning överallt.

Det svåraste med jobbet är vinterkylan. I trakterna kring Pajala kan termometern krypa ner långt över minus 20.
– Blir man stående i 30 minus blir det snabbt kallt i bilen och det kan ta tid innan man får hjälp. Vi har alltid med oss extrakläder. Sjunker termometern ner till 35–40 grader har det hänt att vi har ställt in turen.

Men trots svårigheterna uppskattar Maria Johansson Ebermark sitt jobb.
–Jag slutar aldrig att förundras över hur vackert Sverige är. Det är fantastiskt att få uppleva de små skiftningarna i årstiderna och jag har sett älg, ren, räv och örn. Det enda jag inte stött på är björn. Det vore roligt. Om jag får sitta kvar i bilen, säger hon med ett skratt.

Fakta: Lantbrevbäring

I Sverige finns i dag 760 000 hushåll utanför tätort som får sin post och i många fall paket levererade av brevbärare på de cirka 1 700 lantbrevbärarlinjerna. Lantbrevbärarens roll har förändrats i och med digitaliseringen. Andelen brev har minskat med runt 46 procent, samtidigt som utdelningen av paket har ökat kraftigt. Bara i fjol växte e-handeln i Sverige med 16 procent. I PostNords senaste landsbygdsundersökning anser 94 procent av de som bor i glesbygd att brevbäraren är en viktig samhällsservice. Viktigare än livsmedelsbutik, kollektivtrafik och vårdcentral. 88 procent tycker att postombuden är viktiga.

Customer service