Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
Brevbärare som lägger post i en brevlåda.

Så kommer brev och paket fram när tågen står still

Hur kommer alla brev och paket fram när incidenter sker i tåg och biltrafiken? Under början av augusti orsakade en brand i Hässleholm stopp i tågtrafiken. Det här påverkade även de brev och paket som skickas med tåg. Incidenter likt detta inträffar flera gånger om året och PostNord jobbar alltid med att minska postgångens förseningar så mycket som möjligt. Så här går det till.

Händelser och störningar som sker runt omkring i PostNords omvärld påverkar ofta den logistiken för Sveriges alla brev och paket.

Oavsett var eller hur stort ett stopp är börjar alltid Transportledningen med att försöka få fram så mycket information som möjligt. Fysisk plats för händelsen, vad och hur det skedde och tidpunkten på dygnet är nyckelfaktorer för hur den ska hanteras. För att komma igång med arbetet är det viktigt att snabbt få fram en plan och sjösätta den. Sedan sker arbetet timme för timme och planen kan snabbt ändras när förutsättningarna förändras.

Under augusti uppstod en tuff situation för PostNords medarbetare efter branden vid tågspåren i Hässleholm. Flera enheter går in i krisläge och har täta avstämningar för lyckas ställa om när den ordinarie planen oförutsett stoppas.

Det är visserligen ovanligt med så här långa stopp i tågtrafiken men i trafikledningens jobb är det svårt att ha rutiner som stöttar då varje incident är unik. Under det aktuella stoppet är det främst transporter av brev som påverkats men då vi idag samkör många försändelser påverkas även leveranstiderna på vissa paket. A och O i ett sådant läge är god kommunikation med terminalerna så att även bemanningen på dem är synkad med när transporter kommer på andra tider än vanligt.

När transporterna behöver ske med andra fordon än vanligt kan det behövas kompletterande transporter, till exempel till och från flygplats. En utmaning kan då vara att det tar längre tid att transportera breven med bil än med tåg.
PostNords verksamhet kräver att det finns en ständig beredskap för att oförutsedda händelser uppstår och saker kan gå på tok. Tack vare att PostNords team är vana vid att hantera driftstörningar kan de brev och paket som påverkas av stoppet komma fram, om än lite senare än vanligt.

 

Har du frågor?

Kontakta vår kundservice via telefon, mejl eller Facebook messenger.
Customer service