Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
PostNord-paket
Har du fått årets sämsta julklapp?

Så gör du returen på bästa sätt

Hundschampo, ost eller en disktrasa. Det finns många historier om usla julklappar, men som tur är går vissa av dem att returnera. Det här ska du tänka på innan du skickar tillbaka.

“Barbiedockor av mormor. Jag var sjutton.” Så lät det när sajten Vice lät människor berätta om sina värsta julklappar i sex ord. Några andra exempel är: “Startkablar till min nyligen köpta bil”, “En flaska hundschampo till mitt hår” och “En BMI-våg, när jag var sexton”.
Det är svårt att köpa presenter. Söker man på ”sämsta julklapparna” på Google hittar man fler vittnesmål från människor som suttit där på julafton och inte fattat någonting:

”När jag öppnade den visade det sig vara ost. Jag kollade på honom för att se om det var något slags skämt, men nä. Han hade på riktigt köpt en ost till mig”, berättar signaturen ”Hedwig” om första presenten från nya dejten.

I en julklappsundersökning skriver”Man 33”: ”Ett år fick jag ett par svarta strumpor från min systers mans moster. På strumporna stod det ’Världens bästa far’. Mycket oklart vad syftet med denna julklapp var då jag inte hade några barn.”

Se filmen om hur du packar paketet på bäst sätt.

Våga returnera

Även om det kanske sårar givaren är det ibland bättre att berätta när det har blivit fel och returnera klappen. Det kan ju vara så enkelt att tröjan du fick är för liten, eller att du redan har en riskokare i köksskåpet.
Har presenten köpts i en butik räcker det oftast med kvitto, men eftersom mer än var tredje julklapp handlas på nätet i år kommer också e-handelsreturerna att öka.
– Att returnera en julklapp som blivit fel är oftast enkelt. Det finns ändå några saker att tänka på för att göra returerna så smidiga som möjligt, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på PostNord.

I Jönköping jobbar PostNords paketdetektiver: ”Jag tror inte att folk vet om att vi finns”.

Arne Andersson, e-handelsexpert PostNord.
Ibland blir det fel i julklappsjakten. Då är det bra om man känner till hur man returnerar på bästa sätt. ”Skicka gärna tillbaka i originalkartongen om det går, och glöm inte fraktsedeln”, säger PostNords e-handelsexpert Arne Andersson.

Använd originalkartongen

Om du packade om den e-handlade julklappen innan du gav bort den, tänk på att använda returfraktsedeln från originalpaketet och ge den till personen som ska skicka tillbaka varan.
– Returerna gärna i originalkartongen om det går. Försök att förpacka varan som du fick den, så att den inte går sönder på vägen tillbaka, säger Arne Andersson.
Du har alltid minst 14 dagars ångerrätt, men det är ändå bra att ha koll på sista returdagen. Kolla också upp om företaget har fria returer eller om det kostar att returnera klappen.
– Begär ett kvitto hos ombudet så att du kan bevisa att varan returnerats. När allt är skickat, håll koll på att du verkligen får en återbetalning på varan, tipsar Arne Andersson.

Paket som hanteras av en medarbetare på PostNord.
Tänk på att emballera ordentligt när du ska skicka tillbaka en vara. Gärna flera lager bubbelplast i kartongen och tejp på både längden och tvären, tipsar PostNords e-handelsexpert Arne Andersson.

Fler berättelser om usla presenter

”Jag, min syster och mamma fick tre rullar hushållspapper var av vår morfar. Han fick ett presentkort från Mekonomen på 600 kronor.”


”Jag fick ett grytunderlägg med texten ‘I love money’ av min fantastiska mormor. Hon är väldigt generös och omtänksam men extremt ointresserad av julklappar. Året innan gav hon mig en disktrasa.”


”Jag fick en miniskruvdragare i ‘snygg’ design, som mannen gav mig. Någon vecka senare var skruvdragaren borta. Jag gissar att den ligger i makens arbetsbil.”


”Sämsta presenten var när jag var i 13-årsåldern och min mormor gav mig en av sina kjolar som hon inte längre kunde komma i. ’Den kan du ha när du går på disco’…”


”Jag öppnade min julklapp och det var en flaska vin och en vinöppnare. Saken är att jag är nykterist sedan 14 år.”


”Jag fick en halv toarulle av min bror som han senare ville ha tillbaka för att han hade slut på papper hemma...”


”Jag fick för några år sedan en slags vevmaskin som skulle ta bort skalet från kärnfrukter. Jag tål inte ens kärnfrukter. Dessutom fick min systerson som var 4 år en likadan.”


Källa: Arbetarbladet, Vice, Vi Föräldrar, Familjeliv

Customer service