Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
Lantbrevbärare på väg i PostNord-bil.
Service till boende utanför tätort

Så funkar lantbrevbäringen

Lantbrevbäringen är en unik service till boende i glesbygd och en del av PostNords samhällsuppdrag. Men vad innebär det egentligen? Här får du en snabbguide i vad som gäller.

I Sverige finns i dag 760 000 hushåll som får sin post levererad av brevbärare på en av de 1 700 lantbrevbärarlinjerna. Tjänsten skiljer sig från vanlig brevbäring på flera sätt. Bland annat kan mottagare som bor efter en lantbrevbärarlinje beställa utkörning av sina aviserade paket, eftersom de i snitt har mycket längre till ett postombud än de som bor i tätort.
Servicen är en del av samhällsuppdraget att varje vardag dela ut post till alla svenskar, och det finns ett tydligt regelverk som PostNord har att förhålla sig till, framtaget av Post- och telestyrelsen (PTS).

  • Enligt PTS ska boende i glesbygd placera sina postlådor i lådsamlingar efter brevbärarens väg, och det är PostNord som bestämmer var lådsamlingen ska ligga för att utdelningen ska gå så smidigt som möjligt.
  • Ett riktmärke är att det bör vara minst 200 meter mellan lådsamlingarna så att inte brevbäraren behöver stanna oftare än nödvändigt. Men om antalet mottagare är fler än 50, till exempel i en by, kan lådsamlingarna ligga tätare.
  • Personer som är funktionshindrade eller över 80 år kan ansöka om att få en extra service som innebär att de får posten hem till dörren i stället för till en postlåda.

Är du intresserad av att läsa mer om reglerna kring lantbrevbäring kan du göra det på Post- och telestyrelsens webbplats.

Customer service