Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Här är sakerna som fastnar i brevsorteringen

De allra flesta brev som läggs på lådan flyter smidigt fram genom maskinerna på brevterminalen och delas ut redan nästa dag. Men ibland fastnar det saker i maskinerna som ställer till problem. Från usb-minnen, pennor och nycklar – till kött.

Miljontals brev postas i Sverige varje dag. Efter att de gula brevlådorna tömts sorteras breven på någon av Sveriges nio brevterminaler. Det är mycket som ska klaffa innan breven samma natt fortsätter sin resa på väg mot respektive adress. Och fort ska det gå. Om allt går enligt plan, och breven sorteras som de ska i maskinerna, har de passerat alla processer efter bara tio minuter.
– Det går i en väldig fart, våra maskiner läser adressen och sorterar upp till 11 brev i sekunden vilket är cirka 50 gånger snabbare än en människa, säger Marcus Christensson, terminalchef i Göteborg och Malmö.

Robotar och människor ser till att brevet kommer fram.

Den första maskinen, som sorterar breven utifrån storlek och form, gör kanske det viktigaste jobbet. Maskinen delar upp innehållet från brevsäckarna i flera olika format, allt från små brev till stora påsar och paket.
– Om någon exempelvis har lagt en penna, en usb-sticka eller nycklar i ett litet vitt kuvert kan det fastna i vår sorteringsmaskin och behöva hanteras manuellt. Mitt tips är att lägga allt som inte är tunt och böjbart i ett vadderat kuvert.
Konsekvensen blir i allra värsta fall att sakerna trillar ur sitt kuvert och därmed inte kan förmedlas.

När breven sedan kommit till rätt flöde för sitt format maskinsorteras de igen och reser vidare samma natt med bil, tåg eller flyg till den brevterminal som ligger närmast utdelningsadressen. Här börjar arbetet inför själva utdelningen vilket innebär sortering i minst lika många riktningar som det finns brevbärare. Utmaningar i den här delen av kedjan kan vara adressering och handstil.
– Våra maskiner kan läsa handstil men inte den allra snirkligaste skrivstilen. Ett annat problem är om mottagaradress och avsändaradress står på samma sida av kuvertet och maskinen läser in fel adress.
Många tror också att postnummer kan utelämnas men det behövs idag när allt är automatiserat.
– Vi löser det ofta ändå men risken för förseningar ökar, säger Marcus Christensson.

Det konstigaste han stött på i brevsorteringen är kött. Under jaktsäsongen skickar jägare köttprover till olika kontrollinstitut och det har hänt att det ligger blodiga köttstycken i helt vanliga vita kuvert.
– Alla förstår såklart inte att breven ska gå igenom våra maskiner och lägger man kött i ett vanligt kuvert så blöder det igenom och riskerar att förstöra andra brev som lagts på samma brevlåda.

Vad får du skicka?

Tips! Så underlättar du brevsorteringen

Stoppa bara papper i vanliga C5-kuvert. Saker som inte är böjbara, som nycklar, usb-minnen eller pennor, hör hemma i vadderade kuvert.

  • Skriv adressen rätt och så tydligt du kan! Kom ihåg att skriva avsändaradress på baksidan av kuvertet.
  • Porto sätts i övre högra hörnet.
  • Kom ihåg att skriva postnummer! Maskinerna kan inte gissa vilket postnummer den angivna gatuadressen har och brevet riskerar att bli försenat.


Konstiga saker som fastnat i brevsorteringen

  1. Kött
  2. Knivar
  3. Prydnadstomtar och påskkycklingar


Vanliga saker som fastnar i brevsorteringen

  1. Usb-stickor
  2. Pennor
  3. Nycklar

 

Customer service