Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
En av PostNords chaufförer vid sin bil.

Dags för en modern postreglering

Vår postlagstiftning utgår från ett samhällsbehov som är över 20 år gammalt. I dag har svenskarna andra kommunikationsbehov, men ändå är våra regler oförändrade. Det är dags för en modern postreglering.

Dagens postlagstiftning grundar sig i EU:s postdirektiv från 1997. Den sommaren gick låtarna Bailando, Barbie Girl och Un-Break My Heart varma på landets radiostationer. Samma år skickade svenska folket över 3,6 miljarder brev.

Svenska folkets kommunikationsvanor förändras just nu snabbare än någonsin. Digital kommunikation har på många sätt ersatt de mer traditionella breven. Sedan år 2000 har brevmängden minskat med nästan 45 procent, i stället skickar vi paket som aldrig förr. Ändå ser regelverket för postservicen nästan likadant ut i dag som innan de digitala alternativen för alltid förändrade våra kommunikationssätt.

Om vi inte längre kommunicerar som vi gjorde 1997, varför har vi då ett regelverk som grundar sig i den verkligheten? Den svenska postservicen och PostNord kan inte leva efter regler som utgår från ett kommunikationslandskap som inte längre finns, och som många kanske inte ens minns. Ni som inte kommer ihåg hur vi levde och kommunicerade då vill vi hjälpa lite på traven.

Läs rapporten: Dags för en modern postreglering – Stora förändringar på kommunikationsmarknaden sedan 1997.

Under Almedalsveckan 2019 vill vi uppmärksamma samhällets kommunikationsförändringar och de utmaningar som postregleringen ger.
Customer service