Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Breven som kommer fram mot alla odds

Bosse Andersson jobbar på brevterminalen i Årsta och har sett allt när det kommer till felaktiga adresser. "Ibland har man fått leka detektiv och luska ut rätt adress med uteslutningsmetoden". Foto: Kristina Sahlén.

"Till mamma, Gula huset bakom kiosken". Brevbärare får ibland agera detektiver när adresser är ofullständiga eller svåra att tyda.
– Ibland är det klurigt att vara brevbärare, men det sitter i ryggmärgen på de flesta av oss att breven ska fram, säger Bosse Andersson på brevterminalen i Årsta.

Nyligen blev en felskriven adress en kvällstidningsnyhet. Eric Halling i Uppsala hade tackat ja till en telefonförsäljare och bokstaverade adressen: ”Ymergatan – Yngve, Martin, Erik, Rickard”. När försändelsen kom fram stod det klart att säljaren tolkat honom väl bokstavligt.

– Paketet var adresserat till ”Ingvemartin Eric Rickard gatan”. Jag skrattade högt för mig själv, men noterade också att den korrekta adressen stod skriven bredvid med bläck. Jag blev imponerad av hur PostNord lyckades lösa rebusen, säger Eric Halling.

Detektivarbete

En som vet vilket detektivarbete det kan vara att jobba som brevbärare är Bosse Andersson. I dag arbetar han som instruktör och guide på PostNords brevterminal i Årsta utanför Stockholm, men han har 43 år bakom sig som brevbärare och terminalarbetare och han har sett allt när det kommer till felaktiga adresser.

– Det har alltid funnits brev med lustiga adresser, men det har hänt något på senare år. Det är som om folk inte längre vet hur man skriver ett vanligt brev, säger han.

Här är sakerna som fastnar i brevsorteringen.

Chansade hejvilt

Konsten att adressera har genomgått många faser genom åren. En stor omställning var införandet av postnummer 1968. I dag känns det helt naturligt att uppge sitt postnummer till exempel när man e-handlar, men då skapade dessa fem siffror något av en adresseringskris i Sverige.

– Svenskarna var oerhört svårflörtade när det gällde postnummersystemet. De förstod inte siffrornas betydelse och många chansade hejvilt. Om brevet dessutom var adresserat till ”Drottninggatan” eller ”Kungsgatan”, då var det helt hopplöst om man varken fick rätt postnummer eller rätt stad.

"Till min mamma i Kisa." En klassiker som är återkommande i brevskörden. Om ett brev saknar fullständig adress och avsändare kan det hamna på PTS enhet för saknade brev i Kiruna, enda platsen i Sverige där det är tillåtet att öppna andras brev. Foto: Postmuseum.

Kluriga adressgåtor

Bosse Andersson minns en och annan dråplig adressering där han själv fått lösa gåtan, med både skicklighet och en smula tur.

– På Posten i Västerås fick vi ett brev med adressen ”Mörkhårig kille med glasögon som heter Jonsson och bor i Västerås ytterkant”. På brevbärarkontoret hade vi en Jonsson från Skultuna och det visade sig att brevet var till honom, säger Bosse Andersson med ett skratt.
En annan tankenöt som Bosse löste under sin tid i Västerås var adressen ”Villa med brunt timmer”.

– Det fanns en mycket viktig detalj på kuvertet, nämligen att ”utanför huset står en liten vit hund och skäller”. Jag visste exakt vilket hus det var, för är det något som brevbärare kan så är det hundar.

Så här adresserar du på rätt sätt.

Kan uppstå problem

Dagens bristande kunskaper kring hur man adresserar korrekt bottnar i ett allt mer digitaliserat samhälle. Vi skickar mejl, sms och kommunicerar via sociala medier, och när det är dags att skicka ett fysiskt brev är det lätt att adressen hamnar på sniskan eller saknar alla nödvändiga komponenter.

– Våra sorteringsmaskiner kan läsa handstil, men inte tolka beskrivningar. Det kan också uppstå problem när mottagaradress och avsändaradress står på samma sida av kuvertet, förklarar Bosse Andersson.

Hemliga brev

När ett brev har en adress som varken maskiner eller människor lyckas tyda, och dessutom saknar avsändare, skickas det vidare till Enheten för saknade brev i Kiruna. Där jobbar Post- och telestyrelsens brevdetektiver, de enda personerna i Sverige som har laglig rätt att öppna brev. De tar sig an hundratusentals försändelser varje år i jakt på telefonnummer, namn eller andra ledtrådar som kan avslöja något om antingen avsändare eller mottagare.

– Det finns något som heter Brevhemligheten som innebär att vi som jobbar på postmarknaden aldrig får öppna ett förseglat brev. Dessutom har vi tystnadsplikt. Vi får helt enkelt inte diskutera försändelser med någon utanför PostNord.

– Här på Årsta hanterar vi ungefär 24 miljoner brev i månaden, och av dessa skickar vi runt 100 till Kiruna för vidare utredning.

Trasiga kuvert

Det finns saker svenskarna kan göra själva för att minska antalet försvunna brev. Förutom att adressera korrekt, med mottagaradressen på höger sida av kuvertet, frimärket i övre högra hörnet och en avsändaradress på baksidan, är det viktigt att inte lägga föremål i ett vanligt vitt kuvert.

– Folk petar in USB-minnen och liknande i breven och när vi kör det i maskinerna går kuverten sönder. Alla hårda föremål måste skickas i vadderade kuvert, tipsar Bosse Andersson och fortsätter:

– Med all kritik som PostNord fått tror folk kanske att vi struntar i breven, men i Årsta har vi en jäkla ordning på grejerna. Om det så bara är en skruv som trillar ur kuvertet registreras den, och har föremålet ett större värde fotograferas det. Allt för att kunden ska kunna spåra och få tillbaka försvunna föremål.

Fakta: Brevhemligheten

Brevhemligheten, eller Posthemligheten, kallas en grundlagsskyddad rättighet att sända privata meddelanden utan att innehållet läses av någon som inte är avsedd för meddelandet. Det innebär att ingen får öppna förseglade försändelser annat än mottagaren. Undantag kan medges om det har betydelse för en brottsutredning. På Post- och telestyrelsens enhet för saknade brev får personalen öppna brev för att leta efter ledtrådar som kan göra att breven hittar till rätt mottagare. Men de får inte läsa breven, bara skumma igenom dem i jakt på exempelvis namn eller telefonnummer.

Customer service