Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
Kvinna tittar på en lapp som en man håller upp och skriver något på.
Ny europeisk standard från och med 1 april

Obligatorisk e-faktura till offentlig sektor

Från den 1 april 2019 ska alla nya upphandlingar till offentlig sektor faktureras elektroniskt enligt en ny europeisk standard.

Det nya kravet innebär att alla leverantörer ska kunna skicka e-fakturor och alla offentliga organisationer måste vara beredda på att ta emot dem. Är du redo?

Vi på PostNord är redo att hjälpa gamla och nya kunder att möta de ökade kraven på digitalisering. En av de viktigaste förändringarna som inträffar 2019 är en harmonisering av format och standarder för elektronisk fakturering i Europa. EU har utfärdat ett direktiv om krav på e-fakturor vid offentlig upphandling (2014/55/EU) med en gemensam standard.

I Sverige börjar lagen om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling (2018:1277) att gälla den 1 april 2019. Den omfattar alla nya upphandlingar och innebär en successiv infasning.

Förändringen kommer att påverka flera av våra kunder. För att möta kraven behöver

  • mottagare inom offentlig sektor säkerställa att de kan ta emot elektroniska fakturor via PEPPOL och i kommande upphandlingar specificera vilka format som gäller

  • leverantörer till offentlig sektor kontrollera att rätt information finns i fakturafilerna och att fakturor skickas enligt överenskommen standard

  • både leverantörer och mottagare informera sin personal om den nya lagen.

Läs artikel: Kravet gäller inom hela EU – de nordiska länderna har kommit olika långt.

Vi kan hjälpa dig att skicka dina fakturor elektroniskt enligt de nya reglerna. Vi löser kraven på format och standard samt överföring till rätt mottagare.

Att ställa om till digital fakturering möter inte bara de nya lagkraven för fakturering till offentlig sektor, det innebär också en möjlighet att skapa ett dynamiskt kommunikationsflöde med kunden i centrum. Med vår lösning We Mail Omnichannel kan du skicka alla typer av administrativa budskap till exakt den kanal som kunden föredrar – till exempel till en digital brevlåda, direkt till mobilen som SMS, via en EDI-lösning eller till en mobilapp.

Är du småföretagare eller har behov att skicka ett färre antal e-fakturor använder du med fördel Skapa Utskick e-Faktura, som är en webbaserad tjänst där du enkelt skickar elektroniska fakturor till företag och offentlig sektor.

Kontakta oss

<script type="text/javascript" src="//app-lon02.marketo.com/js/forms2/js/forms2.min.js"></script> <form id="mktoForm_4228"></form> <script type="text/javascript">// <![CDATA[ MktoForms2.loadForm("//app-lon02.marketo.com", "184-XFT-949", 4228); // ]]></script>
Customer service