Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Postlåda vid tomtgränsen

Postlådor placerade vid tomtgräns. Grafik av Tomas Öhrling AB

Om du bor inom en tätort och inte har möjlighet att placera lådan i en lådsamling, ska du sätta den vid tomtgränsen i direkt anslutning till vägen som brevbäraren använder vid utdelning av post, i brevbärarens färdriktning.

  • Postlådan ska sitta med öppningen 90–110 cm över marken och vänd mot vägen, till exempel på en stolpe eller på utsidan av ett staket eller en häck.

  • En postlåda som sitter i en vägg ska ha öppningen på en höjd mellan 90–110 cm över marken och vänd mot vägen, i brevbärarens färdriktning.

  • Välj en P-certifierad postlåda. Den bör invändigt vara minst 250 mm bred, 130 mm djup och 340 mm hög. Då kan brevbäraren dela ut de flesta typer av försändelser direkt i din låda.

  • Postlådan bör tydligt vara märkt med namn och adress på en skylt som är minst 200 x 25 mm. Det är viktigt att namnen på alla i hushållet och/eller eventuella företagsnamn finns på postlådan.

Om du har frågor om placeringen, kontakta vår kundservice.

Olika regler beroende på om du bor i eller utanför tätort

Postlådans placering är olika för boende i tätort och boende utanför tätort. Som tätort räknas ort med minst 200 hushåll. Samhällen med mindre än 200 hushåll som utanför tätort.

Den som bor utanför tätort kan inte räkna med att brevbäraren passerar på vägen som ligger i direkt anslutning till fastigheten. Postlådan kan därför inte alltid placeras vid tomtgränsen, utan ska i stället placeras i en lådsamling.


Customer service