Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Postlåda i lådsamling

Din postlåda ska i första hand placeras i en lådsamling – ett antal postlådor som sitter samlade på samma plats.

Med postlådorna placerade i en gemensam lådsamling utmed brevbärarens färdväg kan brevbäraren göra färre stopp. Förutom bättre arbetsförhållanden bidrar det också till av vi släpper ut lite mindre avgaser. När alla lådor sitter i rätt höjd kan brevbäraren lätt nå inkastet från sin bil utan att behöva vrida eller sträcka sig.

  • Lådsamlingen ska stå på en plats som är trafiksäker att stanna vid.
  • Postlådans öppning ska sitta 90–110 cm över marken och vänd mot vägen.
  • Lådan kan sättas på en stolpe, ett staket eller på en häck.
  • Postlådan bör invändigt vara minst 250 mm bred, 130 mm djup och 340 mm hög. Då kan brevbäraren dela ut de flesta typer av försändelser direkt i din låda.
  • Postlådan bör tydligt vara märkt med namn och adress på en skylt som är minst 200 x 25 mm. Det är viktigt att namnen på alla i hushållet och/eller eventuella företagsnamn finns på postlådan.


Om du har frågor om placeringen, kontakta vår kundservice.

Olika regler beroende på om du bor i eller utanför tätort

Postlådans placering är olika för boende i tätort och boende utanför tätort. Som tätort räknas ort med minst 200 hushåll. Samhällen med mindre än 200 hushåll räknas som utanför tätort.

Den som bor utanför tätort kan inte räkna med att brevbäraren passerar på vägen som ligger i direkt anslutning till fastigheten. Postlådan kan därför inte alltid placeras vid tomtgränsen, utan ska i stället placeras i en lådsamling.

Customer service