Lådsamlingar
Många svenskar får idag sin post levererad till en plats nära bostaden. Det kan vara en gemensam fastighetsboxanläggning i ett flerfamiljshus, en samling postlådor i anslutning till ett bostadsområde eller en samling lådor på landsbygden.
Nya villa- eller radhusområden har nästan alltid så kallade lådsamlingar. Områden byggs idag med stor hänsyn till trygghet i boendemiljön, där man till exempel vill undvika biltrafik i området. Leveranser, sophämtning och postutdelning görs i anslutning till bostäderna, inte mitt bland dem.
Samtidigt förändras mottagarnas vanor och behov; man får fler paket och färre brev. Med fler paket hem i postlådan krävs det större fordon för att dela ut dem. Större fordon passar dåligt i områden med smala vägar utan vändplatser, något som också kan vara en arbetsmiljörisk för brevbäraren.
PostNord ska sköta den samhällsomfattande postservicen, och göra det på ett effektivt, hållbart och säkert sätt. Det gör vi genom att hela tiden se över hur vi arbetar. Lådsamlingar ger färre stopp per runda, håller trafik borta från lekande barn och skapar förutsättningar för att PostNord även i framtiden kan vara hela Sveriges post.
Vi jobbar löpande med den här frågan. Många mottagare moderniserar varje år sina postmottagningsanordningar. Flytt eller förändring av befintliga lådsamlingar ska alltid stämmas av med oss innan förändringen görs. När PostNord initierar förändringen har den som ansvarar för anordningen alltid minst sex månader på sig att göra åtgärden. I de allra flesta fall hittar vi en bra lösning som passar både mottagarna och PostNord.