Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
Brevbärare lägger post i postlåda vid radhus.

Postlådor vid villor och radhus

Här kan du läsa om postlådor och vad du kan tänka på för att få din post utdelad på ett bra sätt.

Du underlättar för brevbäraren om du har en postlåda som är rätt utformad och placerad. Då kan posten delas ut i en bra arbetsmiljö till rätt mottagare på ett effektivt sätt. Det finns två olika sätt att placera en postlåda beroende på om du bor i eller utanför tätort. Som tätort räknas ort med minst 200 hushåll.

Placering av postlåda

Sätta upp ny eller flytta en postlåda

Om du vill flytta en postlåda eller sätta upp en ny behöver du kontakta vår kundservice för att stämma av placeringen. En placering som inte är godkänd kan leda till att din post inte delas ut. Du som är postmottagare eller fastighetsägare ansvarar för att sätta upp, flytta och märka postlådan samt se till att den är lätt att nå för brevbäraren.

Postlåda i lådsamling

Lådsamling är ett antal postlådor som sitter samlade på samma plats. Om du bor utanför tätort eller är säsongsboende kan brevbäraren inte alltid passera på vägen i anslutning till ditt hushåll. Då kan du placera din postlåda i lådsamling. En gemensam lådsamling utmed brevbärarens färdväg minskar brevbärarens stopp och bidrar till att vi släpper ut lite mindre avgaser. När alla lådor sitter samlade och i rätt höjd kan brevbäraren lätt nå inkastet från sin bil, vilket ger bättre arbetsförhållanden.

Postlåda vid tomtgränsen

Om du bor i en tätort och inte har möjlighet att placera postlådan i lådsamling kan den placeras vid tomtgränsen i anslutning med vägen som brevbäraren använder för utdelning av post.

Bra att tänka på när du väljer postlåda

  • Postlådan ska sitta med öppningen 90–110 cm över marken och vänd mot vägen, till exempel på en stolpe eller på utsidan av ett staket eller en häck.
  • Vi rekommenderar en postlåda med måtten minst 250 mm bred, 130 mm djup och 340 mm hög. Då kan brevbäraren dela ut de flesta typer av försändelser direkt i din låda.
  • Märk postlådan tydligt med namn och adress på en skylt som är minst 200 mm x 25 mm.
  • Placera postlådan där det är trafiksäkert för brevbäraren att stanna.

Det ska vara lätt att nå postlådan

Det är fastighetsägaren, alternativ du som postmottagare, som ansvarar för att skotta bort snö eller hålla undan buskar och träd så att brevbäraren kan nå postlådan från sitt fordon. Är det oframkomligt kan inte posten delas ut.

Post som inte kan delas ut

Om brevbäraren inte kan dela ut din post lagras den på brevbärarkontoret och delas ut i nästkommande utdelningstur.

Missnöjd med utdelningen

Kontakta vår kundservice om du har frågor om postlådor eller är missnöjd med hur din post delas ut. Vi tar emot alla synpunkter för att göra utdelningen av din post så bra som möjligt. Om du har åsikter på hur vi följer riktlinjerna för utdelning av post (pdf) kan du få ditt ärende prövat i Rådet för utdelningsfrågor.

Kontakta oss

Vill du veta mer eller har frågor, kan du alltid kontakta oss via mejl eller telefon.
Customer service