Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Ebba tipsar – gör någon glad i sommar

Med tjänsten "Riktiga vykort" kan du förvandla semesterbilderna i mobilen till vykort som skickas till vänner och släktingar. Foto: Francesco Ridolfi/Cavan Images.

Gör som miljoner andra svenskar i sommar. Svenskarna skickar allt färre brev, men under sommaren är ett klassiskt vykort fortfarande den överlägset mest populära semesterhälsningen.
– Man blir otroligt glad av att få ett personligt brev på hallmattan, säger journalisten Ebba Kleberg von Sydow.

Det är lätt att tro att all semesterkommunikation går via sociala medier nuförtiden, men faktum är att svenskarna fortfarande älskar sina vykort. När PostNord undersökte saken med hjälp av Kantar Sifo 2017 svarade 70 procent att de helst vill få sina semesterhälsningar som ett brev eller vykort med posten, medan bara 9 procent svarade att de föredrar sociala medier. Även i den yngsta åldersgruppen, 15-29 år, svarade 67 procent att ett vykort i brevlådan är trevligast att få.


– Ett kort eller brev i postlådan fortsätter att vara mycket uppskattat över hela Sverige och i alla åldrar. Vi beräknar att svenskarna kommer att skicka runt 20 miljoner vykort i sommar, säger Annemarie Gardshol, vd för PostNord Sverige.

Läs Ebba von Sydows bästa tips kring sommarens inbjudningar.

Journalisten Ebba Kleberg von Sydow är medlem i PostNords frimärksråd och en varm förespråkare för det handskrivna brevet. Hon är inte ett dugg förvånad över svenskarnas kärlek till det klassiska semestervykortet.

– Det är inget fel att skicka en hälsning via Facebook, men det personliga väger tyngre. Det fina med ett fysiskt brev eller kort är att det går att spara och klistra in i ett minnesalbum. Som trebarnsmamma tycker jag också att det är roligt och viktigt att involvera barnen i skrivandet, säger hon.

Skapa en hälsning av dina egna bilder med tjänsten Riktiga Vykort.

Alla blir glada för ett vykort i brevlådan, men i PostNords undersökning svarade 56 procent att de främst skickar vykort till föräldrar, mor- och farföräldrar. En grupp som kanske uppskattar det personliga och handskrivna extra mycket.

– När allt annat är så digitaliserat kan det vara trevligt att någon lagt ner extra tid på att skriva och skicka en fysisk hälsning, säger Annemarie Gardshol.

För den som vill kombinera semesterbilderna i sin smart phone med den fysiska semesterhälsningen finns en speciell tjänst – appen Riktiga Vykort. 

– Det fungerar så att du laddar upp en valfri bild från din telefon och skriver en hälsning. Den omvandlas sedan till ett riktigt, fysiskt vykort som skickas hem till adressatens brevlåda, förklarar Annemarie Gardshol.

Fakta: Skicka vykort från mobilen eller surfplattan

Med appen Riktiga Vykort i din mobil kan du skicka vykort oavsett var i världen du befinner dig. Appen är också anpassad för surfplattor.

 

Så här gör du:

  1. Välj en bild från ditt fotoalbum, Facebook, Instagram eller ta ett nytt foto med kameran.
  2. Välj storlek: A4, A5, A6 eller kvadrat (14x14 cm).
  3. Skriv en hälsning och lägg till adresser.
  4. Betala med kontokort och skicka iväg.
  5. Du får ett mejl med orderbekräftelse och kvitto.
  6. Vykortet landar i brevlådan hos adressaten.