Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
SKICKA/Förberedelser

Postoperatörszon

Hur stor ska ytan för postoperatörszon vara och var placeras den? Här hittar du alla våra rekommendationer kring postoperatörszoner på dina adresserade försändelser.

En postoperatörszon är en yta på försändelsen som lämnas tom från tryck, både text och bild, för att ge plats för PostNords sorteringskod som printas direkt på försändelsen. Om sorteringskoden inte kan printas direkt på försändelsen appliceras den istället på en självhäftande etikett.

Till skillnad från övriga delar av försändelsen behöver ytan för postoperatörszonen vara enfärgad och ha en papperskvalitet av obestruken karaktär vilket innebär att den inte är glansig. Jämför med fönstret på ett fönsterkuvert eller inplastad försändelse som har en glansig yta och därmed klassificeras som bestruken.

För att inte riskera att din logotyp, ditt reklambudskap eller ett annat viktigt meddelande på försändelsen täcks för med en streckkodsetikett, rekommenderar vi att du följer våra riktlinjer kring placering och mått för postoperatörszonen i dokumentet Skicka rätt med PostNord (pdf).

Bilden visar en postoperatörszon.
Customer service