Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren

Adressera

Kuvert med adress och frimärke som visar hur man skriver en adress..

Tänk på att adressera rätt så att dina brev och paket når rätt mottagare.

Adressering

När du adresserar en försändelse är det viktigt att skriva personens hela namn, inte smeknamn eller förkortningar.

En svensk adress till en privatperson består vanligtvis av tre rader:

Förnamn Efternamn
Gata Gatnummer
Postnummer Ort

Inom Sverige behöver du inte skriva ut land. Men om brevet ska skickas till utlandet skriver du landet, på svenska eller engelska, på en separat rad längst ner i adressen, under postnummer och ort.

Sök postnummer och adress

Det är viktigt att namnet på försändelsen överensstämmer med namnet på mottagarens legitimation.

Läs mer om legitimering när du ska hämta Rek, paket och postförskott.

Hjälpreda för dig som skickar och hämtar brev och paket.

Avsändare

Kom ihåg att skriva tydlig och fullständig avsändare. Vi rekommenderar att skriva avsändare på baksidan av brevet.

Försändelser till barn

Tänk på att skriva barnets fullständiga namn och att barnet ska visa giltig legitimation när Rek, paket och postförskott hämtas ut. Barnet har då
rätt att kvittera och hämta försändelserna.

Om barnet saknar legitimation

Paket och postförskott kan en förälder hämta mot uppvisande av sin legitimation och personbevis som visar vem som är vårdnadshavare.
Rek kräver att båda föräldrarna (om båda är vårdnadshavare) skriver under och visar sina legitimationer samt personbevis. Båda behöver inte närvara, men den som hämtar måste ha med sig den andras legitimation och underskrift på avin.

Care Of-adressering, c/o

En adress som innehåller ”c/o-adressering” ska endast användas när en person ska ta hand om en annan persons post. Då kan en förmedlande mottagare säkerställa att denna post når rätt mottagare i rätt tid. Det innebär att det är felaktigt att använda c/o i sin adressuppgift när man är inneboende hos någon eller hyr en bostad i andrahand. Då ska man istället sätta upp sitt namn på dörren eller på fastighetsboxen.

Det är Post- och telestyrelsen (PTS), postoperatörerna och Svensk Adressändring AB som enats om rutinen för c/o-adressering.

Postoperatörszon

För att vi på bästa sätt ska kunna dela ut din försändelse används en sorteringskod. Denna kan antingen printas direkt på försändelsen eller via en etikett. Genom att lämna en frizon postoperatörszon för koden säkerställer du att din layout inte blir påverkad. En frizon postoperatörszon innebär en yta som inte innehåller tryck det vill säga text eller bild. Ytan ska vara enfärgad och får inte vara glansig i sin karaktär.

Läs mer i dokumentet Skicka rätt med PostNord (pdf).

Testa din adresskompetens

PTS har tagit fram ett spel där du kan testa om du känner igen en korrekt skriven adress. Utmana dina vänner och se vem som lyckas bäst!

Informationsfilmer

PTS har tagit fram informationsfilmer om hur du ser till att brevet kommer fram, och vad som händer om brevet inte kan delas ut.

Vilket brev hittar fram?
Om brevet inte kommer fram

Customer service