Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge

Värde

När du ska skicka dyrbara föremål som guld, silver, mynt, sedlar eller värdepapper kan du göra det säkert med tjänsten Värde.

När du ska skicka något extra värdefullt

Ska du eller ditt företag skicka något extra värdefullt inom Sverige? Lämna det till oss så kan du vara säker på att det hanteras varsamt hela vägen.

Säkert

Försändelsen lämnas bara ut mot kvittering.

Pålitligt

Alltid registrering vid utlämning.

Snabbt

Når normalt direktbetalande kunder inom två vardagar och avtalskunder vardagen efter inlämningsdagen.

Vi kan hjälpa dig att skicka dyrbara föremål som t ex. guld, silver, ädelstenar, mynt, sedlar eller värdepapper. När du lämnar din försändelse får du ett inlämningskvitto. Värdeförsändelsen får bara lämnas ut mot kvittering och legitimation. Som avsändare kan du se när försändelsen har lämnats ut.

Innehållets värde

Innehållet i värdeförsändelsen får ha ett marknadsvärde på max 50 000 kronor. Ska du skicka kontanter eller andra betalningsmedel får värdet vara max 10 000.

Hur stor kan värdeförsändelsen vara?

  • Värdeförsändelsen måste vara minst 14 cm lång och 9 cm bred.
  • Längd + omkrets får vara max 2 m.
  • Värdeförsändelsen kan väga upp till 20 kg.

Så skyddas din värdeförsändelse

Värdeförsändelsen förseglas med speciell värdetejp eller annan försegling som är godkänd av PostNord som gör att det inte går att komma åt innehållet.

Så ordnar du frakthandling

För företag:

  1. Via det framtagna utskriftssystem PostNord​ tillhandahåller eller annat av Transportadministrativt system (TA-system) ​som är godkänt av PostNord.
  2. Via ditt egna TA-system.​
  3. Vid inlämning hos något av våra Företagscenter.

Skickar du stora mängder Värde kan du som företag ansöka om ”Porto Betalt” och betala mot faktura. För att kunna använda tjänsten Porto Betalt, behöver du vara avtalskund. Det kan du ansöka om hos kundservice eller direkt här online.

För privatperson:
Vid inlämning hos Företagscenter mot direktbetalning.

Här lämnar du in din värdeförsändelse

Du kan lämna in din försändelse på något av våra Företagscenter eller till en lantbrevbärare.

Leveranstid

Värdeförsändelsen levereras till mottagaren inom två vardagar om det är en direktbetalande kund, och vardagen efter inlämningsdagen om det är en avtalskund. Det kan ta lite längre tid vid helger och till vissa geografiska destinationer (pdf). Fråga gärna oss när det beräknas vara framme i samband med att du lämnar din försändelse.

Om din försändelse skickas med flyg och väger över 2 kilo, kan det behöva röntgas. I de fall det inte går att klargöra försändelsens innehåll så skickas den med andra transportsätt. Detta kan leda till att försändelsen blir försenad.

Så hämtas din värdeförsändelse ut

Försändelsen lämnas bara ut mot kvittering och uppvisande av giltig legitimation på något av våra Företagscenter eller via lantbrevbärare. Den måste kvitteras ut av mottagaren eller av ett ombud som fått fullmakt. Försändelsen ligger kvar på utlämningsstället i 14 dagar från ankomstdagen.

Om mottagaren är ett företag, en myndighet eller annan organisation, ska firmatecknare eller befullmäktigat ombud kvittera försändelsen.

Ska du skicka vapen?

Ska du skicka vapen måste huvuddel och vital del skickas i separata värdeförsändelser. Det är också bra om du har vapenlås på vapnets huvuddel. Det är inte tillåtet att skicka explosiv ammunition som är laddad med krut, kolsyra eller brandfarlig vätska. Ska du skicka vapen är du skyldig att följa vapenlagen. Se även våra allmänna villkor för denna tjänst.

Tilläggstjänster

Personlig utlämning

När du skickar en försändelse till en privatperson och vill att denne personligen ska kvittera ut försändelsen.

Mottagarkvittens

Om föravisering sker med EDI kan en bild på mottagarens kvittens lämnas.

Utsortering av originalavi

Du får tillbaka mottagarens kvitterade originalavi efter arkiveringsperiodens utgång (2 månader).

Relaterade tjänster

Rek inrikes

När du ska skicka viktiga dokument eller mindre varor du är rädd om kan du skicka det som rekommenderat brev inrikes.

Mer om Rek inrikes