Gå direkt till sidans huvudinnehåll Gå till huvudmenyn Gå till språkväljaren
Corona

Så påverkas leveranser av coronaviruset

Här kan du läsa om hur leveranser påverkas av den pågående spridningen av coronaviruset. Den här sidan uppdateras löpande utifrån vad som är känt vid den aktuella tidpunkten.

Detta är vår senaste info. Uppdaterat 24 november klockan 16.50.

Hämta och lämna dina paket säkert

Black Friday och julhandeln står för dörren. Det innebär många paket i systemet och det blir extra viktigt att vi alla hjälps åt att visa omtanke och hålla avstånd. Tänk på det här när du hämtar och lämnar in reafynd och julklappar.

  • Minska köbildning genom att undvika undvik rusningstiden mellan klockan 15 och 18 hos våra ombud. Hämta gärna dina paket så snart du kan.
  • Visa omtanke, håll avstånd i kön och undvik fysisk kontakt genom att legitimera dig med bank-id i PostNord app.
  • Förbered dina ärenden hemma innan du besöker ombudet. Köp frakt online eller i appen och emballera ditt paket innan du går för att lämna in det.
  • Flera e-handlare erbjuder hemleverans, håll utkik efter detta leveransalternativ om du vill undvika ombud och butiker.
  • Du kan låta en närstående hämta ut ditt paket. Legitimera dig i PostNord app och skicka streckkod till din närståendes mobil.

Ha tålamod och var ute i tid. Det gäller alltid under högsäsong och särskilt under en pandemi.

Post och paket till andra länder

Många länder har öppnat sina gränser för persontrafik, men det är fortfarande brist på transportkapacitet i världen. Det kan leda till förseningar för brev och paket. Tänk också på att mottagande länder kan ha varierande kapacitet för att hantera de inrikes transporterna. På många håll är också fler sjukskrivna än under normala omständigheter. Därför kan brev och paket längre tid än vanligt för att komma fram inom landet, även om de levereras i tid från Sverige.

Olika tjänster påverkas dessutom olika, och det kan variera från land till land. Just nu kan det vara svårt att skicka PostNord Mypack Collect till Italien och Österrike, eftersom dessa länder stängt många av sina serviceställen. Internationella paket som levereras hem till mottagaren kan fortfarande skickas. Detta kan ändras med kort varsel, och PostNord uppdaterar den här informationen när vi får kännedom om dessa förändringar.

PostNord kan för närvarande INTE ta emot försändelser till dessa länder (pdf) Tänk på att transporterna av post och paket kan komma att ta längre tid än vanligt fastän länderna är öppna. Kontrollera gärna med mottagaren att det finns personal på plats som kan ta emot försändelser. Verksamheter i många länder kan vara stängda på grund av restriktioner.

Från och med den 16 mars lagras försändelser som kommer in till stängda länder hos PostNord till dess att det är möjligt att skicka dem vidare.

Förseningar kan också förekomma från alla länder beroende på vilka restriktioner respektive land har infört.

Kvittenser

PostNord i Sverige, Danmark, Finland och Norge har valt att tills vidare inte ta emot kvittenser på försändelser. Istället kvitterar chauffören utlämnandet.

Leverans till anvisad plats

Från och med den 13 mars levereras gods till vårdhem och äldreboenden till lastkaj eller godsmottagningsplats och inte till anvisad plats. Beslutet gäller tills vidare.

 

Mer om corona

Läs vår rapport E-handel i coronatider
Hemleveranser
En brevbärare på väg in i en trappuppgång för hemleverans av paket.

Smarta hemleveranser till dina kunder

Hur vi vill ha våra varor levererade kan förändras snabbt. Bekvämlighet blir viktigare och i dagens exceptionella läge kring covid-19, efterfrågar allt fler leverans hem. Nu ökar också behovet av hemleveranser utan kvittens.

Logistik
Michael Ternstrand är en av de budchaufförer som kör covid 19-prover mellan sjukhus och labb i Västra Götalandsregionen. Foto: PostNord.

En extraordinär insats i kampen mot corona

Västra Götalands kommuner väntade på nya coronavisir och behovet var akut. PostNord Bud antog utmaningen och på bara några timmar kunde skyddsutrustning levereras till samtliga 49 kommuner.

Verktyg
Kvinna som använder PostNord App i sin mobil.

Legitimera dig med BankID

Med PostNord App och mobilt BankID kan du legitimera dig digitalt, skicka vidare avin och sedan låta någon annan hämta paketet hos ombudet. Du eller den som hämtar ditt paket, kan göra det utan legitimation och behöver bara visa avin i appen. Bra för både dig och personalen att minimera fysisk kontakt.

E-handel
En pappa leker med två flickor i en soffa.

Tips för trygga leveranser under coronasmittan

Hämta paket åt någon annan eller få leverans till dörren utan att behöva kvittera – fyra tips som hjälper dig under en tid av oro.

Customer service