Den sociala aspekten i centrum
Plick är byggt för att vara något större än enbart en transaktion. Den sociala dimensionen är central och många spenderar tid i appen utan att nödvändigtvis köpa eller sälja något. För användarna handlar det inte bara om att hitta plagg – utan om att hitta sig själva. Genom att följa vänner, inspireras av andra och upptäcka vad som trendar just nu, blir appen en plats för både stilutforskande och identitetsskapande.
– Vi har alltid sett oss som en social plattform för unga – fashion råkar bara vara den största kategorin just nu. Vi försöker värdera inte bara köp, utan också tiden man lägger på att forma sin stil mitt i ett överflöd av second hand-kläder. Det är både en utmaning och en möjlighet.
För att behålla användarnas engagemang satsar Plick stort på att aktivera sitt community direkt i appen – genom tävlingar, gamification och kampanjer med fri frakt. Istället för endast traditionell performance marketing i breda kanaler som Meta och Google går en stor del av marknadsbudgeten till insatser som stärker lojalitet där användarna redan är aktiva.
Under det gångna året har plick också förändrat sin strategi för extern marknadsföring, både av kostnadsskäl och för att uppnå större effekt.
– Vi spenderar inte på samma sätt som tidigare. Det makroekonomiska läget kräver mer fokus på lönsamhet, och det har gjort att vi skalat ner antalet kanaler vi jobbar med. Idag fokuserar vi främst på TikTok och till viss del Snapchat – väldigt lite på övriga plattformar.
Istället för att mäta varje enskild aktivitet isolerat försöker bolaget maximera helhetsvärdet – särskilt vid samarbeten och innehållsproduktion.
– När vi gör ett influencersamarbete idag så räknar vi på vad vi får ut i content, vad vi kan återanvända i våra egna kanaler, vad som funkar organiskt – och först därefter tittar vi på performance. Det ger både bättre effekt och en rimligare kostnad.
Så påverkas fast fashion av höjda tullar
När USA nyligen införde höjda tullar från länder som står utanför frihandelsavtal, väcktes frågan: vad händer med fast fashion när priset på nyproduktion stiger – särskilt från stora produktionsländer som Kina och Bangladesh?
– Mycket av det kommer det bli väldigt höga tullar på. Det kommer ge utrymme för second hand att vinna mark. Det kanske blir ännu mer relevant. Blir det fullt handelskrig så kan vinnaren säkert bli C2C, åtminstone på kläder. Där har vi ett jättestarkt erbjudande.
Om Plick
- Plick är en social köp -och säljplattform för second hand. Bolaget har sitt ursprung och primära fokus i Sverige, men är även aktivt i Finland.
- Plattformen har i dag över 1,5 miljoner registrerade användare. Merparten är unga i åldern 13–25 år.
- Fokus är på andrahandskläder, men även accessoarer och elektronik. Ett genomsnittligt plagg säljs för cirka 450 kronor på plattformen.
- Intäktsmodellen består av: transaktionsavgifter, frakt, mikrotransaktioner (som exempelvis extra synlighet i appen), olika typer av annonsering, samt köparskydd.
- Sedan februari 2024 driver bolaget även en B2C-verksamhet inom begagnad elektronik. Försäljningen går via återförsäljare. Därför ligger avgiften säljarsidan.
|
Med en ökad kostnadsbörda på nyproducerade varor ser Jimmy framför sig att fler e-handlare kan börja röra sig mot begagnat – inte som ett sidospår, utan som ett strategiskt ben i sortimentet.
– Jag tycker och tror att e-handlarna ska in. Det är bra för oss också. Konsumenterna är olika, vissa kommer vilja ha tryggheten i att handla från en etablerad aktör, och då måste det finnas ett seriöst erbjudande där.
Han varnar samtidigt för att second hand inte får reduceras till en PR-åtgärd.
– Det finns enormt mycket att vinna om man ser det som en affär och inte som ett sätt att grönmåla resten av verksamheten.
Men second hand är fortfarande marginellt hos många av de stora e-handelsaktörerna. I E-barometerns senaste mätning svarade endast tre procent av konsumenterna att de handlat begagnat direkt från en e-handelsbutik.
– Det är ett underbetyg. För de e-handlare som kliver in helhjärtat finns det väldigt mycket att vinna. Det ger bättre marginaler, lojalare användare och ett mer relevant erbjudande.
Han lyfter Polarn O. Pyret som ett exempel på ett företag som tagit second hand på allvar – och därmed öppnat upp för nya kundgrupper.
– Helt plötsligt blir du relevant för en större målgrupp än tidigare. Det är dit jag tycker att vi borde röra oss – att inte längre göra skillnad på nytt och begagnat.
Vuxit efter omstrukturering
Plick har sedan flera år haft Schibsted som majoritetsägare. Men under hösten 2024 förändrades ägarbilden när mediekoncernen delade upp sin verksamhet i två bolag: ett för media och ett för marknadsplatser – det senare under det nya namnet Vend. I omstruktureringen minskade Schibsted sitt ägande i Plick till under 51 procent, och blev därmed minoritetsägare.
– Vi är fortfarande tydligt inom ramen för deras kärnaffär, men vi är ett startupbolag och det passar inte alltid med börsens logik. Därför landade vi tillsammans i att de skulle kliva ner från majoritetsägande. Det ger oss större handlingsfrihet, samtidigt som de är kvar som en viktig strategisk partner, säger Jimmy.
I samband med ägarförändringen tog plick också över två befintliga marknadsplatser inom begagnad elektronik – Blocket Nybegagnat i Sverige och dess norska motsvarighet, båda med ursprung i Schibsted.
– De har gjort ett fantastiskt jobb med att bygga upp dem. Nu får vi möjlighet att vidareutveckla affären i vår miljö, där vi kan ta lite större risker och röra oss snabbt framåt.
Den nya B2C-satsningen skiljer sig från Plicks vanliga C2C-modell, men kompletterar befintliga erbjudandet på ett naturligt sätt – särskilt för en ung målgrupp.
– Det är föräldrar som köper begagnad elektronik till sina barn. Då passar det här erbjudandet perfekt. Det är tryggt, med garanti och från professionella aktörer. Det är ett helt annat erbjudande än vårt vanliga – här handlar det om förtroende och säkerhet. Men det stärker vårt totala erbjudande för unga och gör oss relevanta i fler delar av deras vardag.
Enkelhet och hållbarhet ger en bra checkout-upplevelse
En viktig del av köpupplevelsen är checkouten – och här arbetar plick ständigt med att förbättra både flöde, trygghet och prislogik.
– Checkouten är en av våra mest dynamiska delar. Vi kan lägga till eller ta bort funktioner på dagen, och jobbar hela tiden A/B-testdrivet med allt från visningsordning till försäkring och frakt, säger Jimmy.