Vikingafynd, bin och leksaker på nya frimärken
PostNord ger den 26 mars ut frimärken med arkeologiska fynd i guld, silver och brons från yngre järnåldern och vikingatiden. Samma dag kommer frimärken på temat bin och biskötsel och årets EUROPA-frimärken med leksaker som motiv.
– Vikingatiden upphör aldrig att fascinera. På mångas begäran uppmärksammar vi återigen vikingatiden, nu med motiv från yngre järnåldern, perioden från 550 till 1050. Föremålen kommer från viktiga fyndplatser runt om i Sverige, säger Britt-Inger Hahne, frimärkschef i PostNord.
Från Gotland kommer det vackra betsel i guld som finns på ett av frimärkena. Betslet hittades 1899 i Broa där en krigare begravts med sin häst.
Betslet finns att se på Historiska museet i Stockholm, där också figurinerna från Lunda utanför Strängnäs, hängsmycket i förgyllt silver från Aska i närheten av Vadstena och buddhafiguren från Helgö i Mälaren förvaras.
Motivet för det femte frimärket kommer från Uppåkra utanför Lund. Här fann arkeologerna 2011 ett förgyllt beslag från 900- eller 1000-talet som föreställer en flygande man, kanske guden Oden eller mästersmeden Völund. Beslaget finns idag på Lunds universitets historiska museum.
Biet är en av våra viktigaste insekter och uppmärksammas med ett helt frimärkshäfte och två frimärken på rulle. Formgivaren Emmelie Golabiewski har inspirerats av de fyra tambin som odlas i Sverige, nämligen Nordiskt bi, Italienskt bi, Buckfast och Carnika bi.
Varje år ges EUROPA-frimärken ut i organisationen Posteurops medlemsländer. Posteurop bestämmer temat, och varje land gör sedan en egen tolkning. Årets tema är äldre leksaker. De svenska frimärkena visar ett flygplan i gjutjärn, tillverkat någon gång på 1920- eller 1930-talet av firma Skoglund & Olson, en häst i plåt från 1910-talet, sannolikt från Enköpings Leksaksfabrik, och en träåsna tillverkad av Brio på 1950-talet.
Frimärkets Dag 28 mars
Årets stora frimärksfest Frimärkets Dag går denna gång i vikingarnas tecken och firas lördagen den 28 mars på 46 orter över hela landet. På Sveriges Filatelist-Förbunds hemsida finns information om vad som händer lokalt, www.sff.nu/fd2015/
Fakta om frimärkena som ges ut den 26 mars:
Yngre järnålder - vikingatid
Frimärkena har utformats av Martin Mörck efter fotografier från Historiska museet (Gabriel Hildebrand och Sören Hallgren) och Lunds universitets historiska museum (Bengt Almgren). Bakgrunden till Uppåkrafrimärket visar en husrekonstruktion utförd av Lars Larsson och Karl-Magnus Lenntorp. Gravörer: Martin Mörck och Piotr Naszarkowski. Tryckning har skett i kombination ståltryck och offset och förpackningen är häfte med tio frimärken och fem motiv. Valören är för inrikes hälsningar och brev.
Bin
Frimärkena har formgivits av Emmelie Golabiewski och tryckts i offset. Förpackningen är dels häfte med tio frimärken och fem motiv, dels rulle med 100 frimärken och två motiv. Valören är för inrikes hälsningar och brev (häftesfrimärkena) och ekonomibrev (rullfrimärkena).
EUROPA 2015 – Älskade Leksaker
Miniarket med frimärkena har utformats av Eva Wilsson efter fotografier av Per Myrehed. Gravör: Lars Sjööblom. Tryckning har skett i kombination ståltryck och offset och förpackningen är miniark med två frimärken. Valören är 14 kronor, för utrikes hälsningar och brev eller inrikes försändelser upp till 100 gram.
Bilder
Senast uppdaterad: