Julkortet populärast för julhälsningar
Under december ser hela 78 procent av svenskarna fram emot att få julkort hem i postlådan och 68 procent planerar att skicka sina julhälsningar till familj och vänner via post. Under julen 2014 skickade svenskarna drygt 24 miljoner fysiska julhälsningar.
För tionde året i rad släpper PostNord sin julkortsundersökning* som visar hur svenskarna vill ta emot sina julhälsningar. Även i år föredrar 8 av 10 att få hem sina julkort i postlådan. 7 av 10 uppger att de kommer att skicka sina julhälsningar som julkort. Många anger som ett skäl att det är trevligt att få post som inte är räkningar.
– I vår alltmer digitala värld kan fysiska julkort i postlådan vara en välkommen motpol. De senaste årens undersökningar visar att julkorten behåller sin ställning som det populäraste sättet att både få och skicka julhälsningar, säger Anders Holm, chef för PostNord Sverige.
De viktigaste skälen för att skicka julkort är just att göra någon glad och visa omtanke. Julkortstraditionen är också stark i Sverige, och många säger att julkorten är ett sätt att hålla kontakten med dem man inte träffar så ofta.
För den som vill använda det billigare julfrimärket för sina julhälsningar är 16 december sista dag för att posta om den ska komma fram i tid. Med vanligt frimärke kan man vänta till den 22 december. Den som väljer att skicka med appen Riktiga Vykort, där foton blir till fysiska julkort som skickas direkt hem till mottagarens postlåda, har ända fram till den 22 december klockan 16.00 på sig.
Fler fakta från julkortsundersökningen
- 78 procent av de tillfrågade vill ha julkort med posten
- 68 procent väljer att skicka sina julhälsningar med posten
- 57 procent väljer att skicka julhälsningar på olika sätt beroende på vem mottagaren är
- Merparten av de som skickar julkort skickar mellan 10-19 stycken per år
- Majoriteten av mottagarna får upp till 19 julkort per år
- 54 procent köper färdiga kort, skriver namn och sätter ett frimärke direkt på kortet
- 34 procent köper färdiga kort, skriver namn och sätter frimärke på kuvertet
- 50 procent föredrar att få julkort med traditionella julmotiv medan 31 procent föredrar hemgjorda julkort
- 20-29 åringar får i snitt 7 julhälsningar per år, medan de som är äldre än 65 år tar emot 21 julhälsningar i snitt
- 66 procent anser att det är en mycket eller ganska viktigt att behålla traditionen att skicka julkort
*Resultatet bygger på en undersökning som TNS SIFO gjort på uppdrag av PostNord AB. Undersökningen genomfördes under perioden 2-9 november 2015. SIFO genomförde 1 200 telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval av den svenska befolkningen som är 20 år och äldre.
Nedladdningar
Senast uppdaterad: