Så handlar du julklappar från utlandet
E-handeln över gränserna växer och i år kommer det att ligga paket från utländska e-handelssajter under granen i många svenska hem. Att handla inom EU är nästan alltid enkelt och smidigt, men köp från länder utanför unionen kan ibland bli dyrare än man tänkt. Postens e-handelsexpert Arne Andersson har tips på hur man kan undvika de vanligaste fallgroparna.
Många svenskar väljer att vända sig utanför landets gränser när de e-handlar – sex av tio som brukar e-handla har någon gång köpt varor från utlandet. Allra vanligast är att man handlar kläder, skor och hemelektronik från England, USA och Tyskland.
– Utbudet är den stora orsaken till att man väljer att handla utomlands, man letar efter något som inte finns i Sverige. Därefter kommer priset, vissa varor går att hitta betydligt billigare utomlands, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Posten.
Att e-handla inom EU är ofta enkelt. Moms betalas i det land där butiken ligger och inga tullar tas ut. Annorlunda är det om man vänder sig utanför EU. Då räknas köpet som import och både moms och tullavgifter kan komma att läggas på vid införseln.
– Beställer man varor från till exempel USA bör man vara beredd på att priset kan bli ett annat än det man trodde. Så länge man vet om det är det inga problem, men det kan bli en tråkig överraskning för en del, säger Arne Andersson.
Cyber Monday – fynda julklapparna på årets e-handelsdag
På måndag, första arbetsdagen efter Thanksgiving, äger Cyber Monday rum i USA och flera andra länder. Den här dagen sägs amerikanerna börja sina julklappsinköp och sedan flera år slås nya e-handelsrekord varje Cyber Monday, en trend som även börjar synas i Europa.
Många e-handlare passar på att ha specialerbjudanden, så nu finns möjligheter att göra klipp. Samtidigt innebär den ökade belastningen att den som vill få sina paket före jul gör rätt i att vara ute i god tid.
– Kolla leveranstiderna noga, oftast tar det längre tid att få en leverans från utlandet, och undersök gärna om försäljaren har spårningssystem för paketen. Är det bråttom brukar det också gå att betala för en snabbare leverans, säger Arne Andersson.
5 tips: Tänk på detta när du e-handlar utomlands
1. Handlar du utanför EU bör du vara beredd på att du kan få betala både moms och tullavgift. Det kan göra köpet dyrare än du tänkt.
2. Handla bara om du erbjuds kända betalningslösningar du litar på, som kortbetalningar med Visa och Mastercard eller exempelvis Paypal.
3. Gå gärna till större marknadsplatser som till exempel Amazon, som samlar många mindre och specialiserade e-handlare. Då fungerar Amazon som en viss garant.
4. Se till att ha koll på returrätt och ångerrätt. Är det lätt att returnera varan och vad skulle det kosta?
5. När du handlar inför julen, kolla noga leveranstiderna och om försäljaren har spårningssystem för paketen.
Senast uppdaterad: